Instruktioner till Lilla Köksbryggeriets OOOH! Organic IPA
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

BRYGGINSTRUKTIONER FÖR 
OOOH! EKOLOGISK IPA (4 LITER)

---------------------------

FÖRBEREDELSER:

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• Två stora kastruller (minst 5 liters)

• En slev

• En sil

• En sax

• En tratt

• En visp

• En stor skål

• Lite socker (Till tappningen om 2 veckor)

• Frysblock (så många som möjligt alternativt jättemycket is)

• Ca. 12 tomflaskor 33 cl, helst bruna (Till flaskningen om två veckor) 

OBS! I den lilla vakuumförpackade aluminiumpåsen hittar du humlepellets. Dela upp dessa i 4 lika stora högar.

 

Bryggningen tar ca. 4 timmar. 


1. STERILISERING

Den avlånga transparenta flaskan innehåller 30 ml miljövänligt desinfektionsmedel.

• Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Häll sen halva flaskan desinfektionsvätska (spara resten till flaskningen om 2 veckor!) i en stor hink eller något som rymmer 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.

• Börja med att hälla över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Efter 30 sekunder är praktiskt taget alla mikroorganismer oskadliggjorda. Häll ut. Eftersköljning behövs ej.

• Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).


2. MÄSKNING

• Värm 4 liter vatten i en kastrull till 78 grader och häll i den krossade malten. Ställ av kastrullen från plattan och montera gärna ett sittunderlägg med spännband runt kastrullen för att behålla värmen.

• Sätt kastrullen på ett underlägg och lägg en handduk på locket. Rör om då och då. Fyll en vattenkokare med 1 liter vatten och värm upp för senare användning. När 30 minuter har gått är det dags att laka.


3. LAKNING

• Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.

• I de sista maltbäddarna ska du hälla ditt lakvatten, som du tidigare värmde i vattenkokaren. Till slut ska du ha ca. 5 liter ren vört utan malt i en av kastrullerna. Då är det dags för vörtkoket.


4. VÖRTKOKET

• Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar häller du i en av humlehögarna. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är liten.

• Sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter. Häll då i ytterligare en humlehög. Låt det småputtra i 10 minuter och då häller du ytterligare en humlehög. Låt det småputtra i 5 min. Resten av humlen ska sparas till torrhumling vid senare tillfälle.


5. KYLNING

• Nu ska allt kylas ner till 21 grader. Det tar mellan 45-60 minuter. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.

• När vätskan kommit ner till 21 grader är det dags att hälla i vörten i jäskärlet. Använd din tratt och sil så att du får ner en ren vört i jäskärlet.


6. JÄSNING

• Häll i hälften av jästen ner i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning, kolla då bara utgångsdatum på jästen.

• Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.

• Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.

• Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (18-20 grader) i 14 dagar. Första dygnet bubblar det ordentlig i kärlet. Efter det lugnar allt ned sig och det är smooth sailing resterande dagar. Bli inte orolig om det nästan ser ut som att det har slutat jäsa resten av tiden, så fungerar den här jästen och det är helt normalt.  


7. TORRHUMLING

• Efter 10 dagar ska du torrhumla. Det gör du genom att du försiktigt öppnar silikonproppen helst med desinfecerade händer och häller i resten av humlen. Efter det försluter du kärlet igen med silikonproppen och jäsröret.

• Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska så använder du sen de flaskorna till att tappa upp din egen öl i.



FORTSÄTT TILL INSTRUKTIONER FÖR FLASKNING...



X