Ölbryggning – Instruktioner för DIY (DO IPA YOURSELF) BY BEERBLIOTEK + KÖKSBRYGGERIET
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

BRYGGINSTRUKTIONER FÖR 
DIY SESSION IPA BY BEERBLIOTEK (4 LITER)

---------------------------

FÖRBEREDELSER:

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• Två stora kastruller (minst 5 liters)

• En slev

• En sil

• En sax

• 1,5 dl. havregryn

• En tratt

• En visp

• En stor skål

• Lite socker (Till tappningen om 2 veckor)

• Frysblock (så många som möjligt alternativt jättemycket is)

• Ca. 12 tomflaskor 33 cl, helst bruna (Till flaskningen om två veckor) 

Dela upp humlen i påsen märkt med Cascade i 6 lika stora delar och dela upp humlen i påsen märkt med Citra i 3 lika stora delar. 

 

Bryggningen tar mellan 2-3 timmar.


1. STERILISERING

Den avlånga transparenta flaskan innehåller 30 ml miljövänligt desinfektionsmedel.

• Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Häll sen halva flaskan desinfektionsvätska (spara resten till flaskningen om 2 veckor!) i en stor hink eller något som rymmer 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.

• Börja med att hälla över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Efter 30 sekunder är praktiskt taget alla mikroorganismer oskadliggjorda. Häll ut. Eftersköljning behövs ej.

• Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).


2. MÄSKNING

• Värm 1,7 liter vatten i en kastrull till 70 grader och häll i krossade malten samt havregrynen. Ställ av kastrullen från plattan.

• Låt stå 15 minuter. Behåll locket på så att värmen inte går ner för mycket. För att behålla värmen kan man vira en handduk runt kastrullen. Rör om då och då. När 15 minuter har gått är det dags att laka.


3. LAKNING

• Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.

• Nu fyller du på med kallvatten så att du får totalt 5 liter vätska. Sen häller du i den torkade malten, spraymalt. Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt.


4. VÖRTKOKET

• Sätt spisplattan på max och låt vätskan (vörten) koka upp. När allt kokar häller du i tre delar av den humlen märkt Cascade. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är för liten.

• Sänk värmen och låt småputtra i 45 minuter. Då är det dags att hälla i 1 del av den humle märkt Cascade och 1 del av den humle märkt Citra.

• Fortsätt småputtra i 10 minuter. Häll sedan i näst sista delen av Cascade-humlen och näst sista delen av Citra-humlen. (Resten av humlen ska sparas till den så kallade torrhumlingen om ca. en vecka)

• Låt allt småputtra i ytterligare 5 minuter.


5. KYLNING

• Nu ska allt kylas ner till 21 grader. Det tar 45-60 minuter. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock eller isbitar (gärna båda om du har). Om du vill påskynda processen kan du ställa kastrullen i badkaret och fylla badkaret med kallt vatten (fyll ej upp med så mycket vatten att kastrullen riskerar att tippa). Läs nästa steg för att eventuellt skynda på kylningen men framför allt för att välja alkoholhalt på ölen.

• Det är i detta steg du kan välja om du vill göra en folköl eller en starkare variant runt 4.5%. Allt beror på om du spär ut vörten med vatten. Om du låter det bli totalt 5 liter vätska i damejeannen så kommer alkoholhalten sluta på ca. 3.5%, låter du det bli totalt 4 liter vätska blir alkoholhalten ca. 4,5%.

• När vörten kommit ner till 21 grader är det dags att hälla den i jäskärlet. Använd tratten och silen så att du får ner en ren vört i jäskärlet.


6. JÄSNING

• Häll i hälften av jästen ner i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning, kolla då bara utgångsdatum på jästen.

• Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.

• Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.

• Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (18-20 grader) i 14 dagar. Första dygnet bubblar det ordentlig i kärlet. Efter det lugnar allt ned sig och det är smooth sailing resterande dagar. Bli inte orolig om det nästan ser ut som att det har slutat jäsa resten av tiden, så fungerar den här jästen och det är helt normalt.  


7. TORRHUMLING

• Efter 7 dagar ska du torrhumla. Det gör du genom att du försiktigt öppnar silikonproppen helst med desinfecerade händer och häller i resten av humlen. Efter det försluter du kärlet igen med silikonproppen och jäsröret.

• Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska så använder du sen de flaskorna till att tappa upp din egen öl i.



FORTSÄTT TILL INSTRUKTIONER FÖR FLASKNING...



X