Tappa på KEG (fat 5 liter) för 4 liters recept
----------------------------FÖRBEREDELSER:
Du behöver ta fram följande:
• Strösocker
• Desinfektionsvätska
• KEG
• Propp till keg
-----------------------------
1. STERILISERING
• Häll desinfektionsflaskan i en stor hink eller ett kärl som rymmer minst 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.
• Börja med att hälla lite av vätskan ner i fatet och skaka runt vätskan så all yta i fatet får kontakt med vätskan.
• Töm sedan fatet på desinfektionsmedel, nu är fatet desinficerat.
• Fortsätt sedan med resten av utrustningen – häverten och proppen till fatet. Häll även lite desinfektionsmedel i en 5-literskastrull och skaka/rör runt vätskan.
2. PRIMA/SOCKERLÖSNING
• Dags att göra prima (sockerlag som ger kolsyra). OBS! Har du inte 4 liter vört, använd mindre prima.
• Häll 1 dl vatten i en liten kastrull. Häll sedan i 1/3 dl socker och koka upp tills allt socker löst sig. Låt vätskan svalna.
• När vätskan är sval, häll all vätska rakt ned i fatet.
3. TÖMMA JÄSKÄRLET/FYLLA FATET
• Stoppa ner den desinficerade häverten i jäskärlet. Änden med slang ska sticka ut från jäskärlet. Stoppa ner häverten försiktigt så att den inte når bottensatsen.
• Ställ jäskärlet på diskbänken och fatet på golvet.
• Montera det korta munstycket till slangen och sug igång ett tryck. Rikta slangen mot fatet och låt ölen rinna ner i fatet. Undvik bottensatsen.
• När all öl är nere i fatet kan du försiktigt röra lite med häverten så att priman och ölen blandas.
• Sätt på proppen på fatet och låt stå i ca. 2 veckor.
4. DRICKA FRÅN FAT
• När ölet har stått i två veckor på fat är det dags att dricka. Dra ut den röda tapp-kranen från fatet och häll upp ölen i ett glas.
• Var inte blyg. Tagga din öl på instagram med @koksbryggeriet. Vi vill gärna se resultatet!