Flaskning för Pepparkaka! Cookie Stout - 4 litersrecept
----------------------------FÖRBEREDELSER:
Du behöver ta fram följande:
• Strösocker
• Desinfektionsvätska
• Kökssil
• Kapsylerare och kapsyler
• 12 glasflaskor, helst bruna
-----------------------------
1. STERILISERING
• Om flaskorna har använts tidigare måste de diskas noggrant.
• Häll resten av desinfektionsflaskan i en stor hink eller ett kärl som rymmer minst 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.
• Börja med att stoppa ner flaskorna en efter en i hinken så att varje flaska fylls med desinfektionsmedel.
• Töm sedan flaskorna på desinfektionsmedel, nu är flaskorna desinficerade.
• Fortsätt sedan med resten av utrustningen – hävert, kapsylerare, kökssil och kapsyler. Häll även lite desinfektionsmedel i en 5-literskastrull och skaka/rör runt vätskan.
2. PRIMA/SOCKERLÖSNING
• Dags att göra prima (sockerlag som ger kolsyra). OBS! Har du inte 4 liter vört, använd mindre prima.
• Häll 1 dl vatten i en liten kastrull. Häll sedan i 1/3 dl socker och koka upp tills allt socker löst sig. Låt vätskan svalna.
3. TÖMMA JÄSKÄRLET
• Stoppa ner den desinficerade häverten i jäskärlet. Änden med slang ska sticka ut från jäskärlet. Stoppa ner häverten försiktigt så att den inte når bottensatsen.
• Ställ jäskärlet på diskbänken och 5-literskastrullen på golvet. Ta fram din kökssil.
• Montera det korta munstycket till slangen och sug igång ett tryck. Rikta slangen genom kökssilen mot kastrullen och låt ölen rinna ner i kastrullen. Undvik bottensatsen.
4. FLASKTAPPNING
• Börja med att hälla ner priman i kastrullen med öl och rör runt. Placera sedan kastrullen på diskbänken.
• Lägg en tidning på golvet framför diskbänken och ställ flaskorna på tidningen.
• Diska och desinficera häverten igen och stoppa ner den i kastrullen.
• Gör på samma sätt som tidigare med munstycket och sug i gång ett tryck. Denna gång stoppas slangen ner i flaskorna (en i taget).
• Fyll varsamt flaskorna så att det finns 2-3 cm luft kvar i toppen av respektive flaska. Använd slangklämman när du flyttar slangen till en ny flaska för att förhindra spill.
5. KAPSYLERING
• Ställ de fyllda flaskorna på diskbänken och placera en desinficerad kapsyl på flasköppningen. Därefter trycker du fast kapsylen med kapsyleraren.
NJUT & SKRYT!
Nu har du bryggt en helt egen öl. Låt flaskorna stå mörkt och svalt i ytterligare 2-3 veckor. Sen in i kylen och njut tillsammans med vänner.
Var inte blyg. Tagga din öl på instagram med @koksbryggeriet. Vi vill gärna se resultatet!