Flaska Pepparkaksöl
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Flaskning för Pepparkaka! Cookie Stout - 10 litersrecept

----------------------------

FÖRBEREDELSER:

Du behöver ta fram följande:


• Strösocker
• Desinfektionsvätska
• Flaskfyllare + korta silikonslangen
• Pipetten
• Kökssil
• 2 st. Kastruller 5 liter (Alt. bunkar eller 1 st. kastrull på 10 liter)
• Kapsylerare och kapsyler

• 25 glasflaskor, helst bruna

-----------------------------

1. STERILISERING

• Om flaskorna har använts tidigare måste flaskorna diskas noggrant.

• Häll resten av desinfektionsflaskan i en stor hink eller något som rymmer 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.

• Börja med att stoppa flaskorna en efter en ned i hinken så att varje flaska fylls med desinfektionsmedel.

• Töm sen flaskorna på desinfektionsmedel, nu är flaskorna desinficerade.

• Fortsätt sedan att med resten av utrustningen - flaskfyllaren, kastrull, kökssilen, korta slangen, kapsylerare, alla kapsyler. Se till att du har kvar lite desinfektionsmedel till att sedan desinfecera jäskärlet i ett senare steg.


2. PRIMA / SOCKERLÖSNING

• Dags att göra prima (sockerlag som ger kolsyra). OBS! Har du inte 10 liter vört, använd mindre prima.

• Häll 1,5 dl vatten i en liten kastrull. Häll sen i 1 dl. socker och koka upp tills allt socker löst sig. Låt vätskan svalna.


3. PRIMA FLASKOR

• Ha i 6 ml prima i varje flaska med hjälp av pipetten. Har du kvar prima så portionera ut resten jämnt i alla flaskor.

4. FLASKTAPPNING

• Ställ jäskärlet på diskbänken. 

• Ställ en av kastrullerna så att du kan hälla ned vörten från jäskärlet till kastrullen.

• Öppna upp kranen på jäskärlet och låt ölen flöda genom kökssilen ned i första kastrullen. När första kastrullen är full fortsätter du likadant med nästa kastrull så att all öl har lämnat jäskärlet. Sedan diskar du jäskärlet och desinfecerar det noga (se till att tappkranen är stängd när du har tvättat rent kärlet).

• Häll tillbaka ölen från kastrullerna i jäskärlet. Sätt fast korta slangen på flaskfyllaren och applicera den på tappkranen. Öppna tappkranen.

• Ta en flaska och stoppa ned flaskfyllaren. När flaskfyllaren tar i botten börjar flaskan fyllas upp. 

• Fyll varsamt upp alla flaskorna så att det finns 3-4 cm luft kvar i toppen. 


5. KAPSYLERING

• Ställ alla flaskorna på diskbänken och lägg försiktigt på en desinficerad kapsyl på flasköppningen. När kapsylen ligger på plats tar du kapsyleraren och trycker på kapsylen.



NJUT & SKRYT!

Nu har du bryggt dig en helt egen öl! Låt flaskorna stå mörkt i rumstemperatur i ytterligare 2-3 veckor. Sen in i kylen och njut tillsammans med vänner!

Var inte blyg! Tagga din öl på instagram med @koksbryggeriet! Vi vill gärna se hur det gått för dig!




X