Ölbryggning
SOMMARDEAL: KÖP 2 RECEPT FÅ 20%
Snabbguide till att brygga öl





Med Det Lilla Köksbryggeriets ölbryggningskit är det superenkelt att brygga öl. Här ger vi en snabbguide till hur processen att brygga egen öl går till. 

(Vill du har mer detaljerade instruktioner för just våra ölbryggningskit gå in här!)


Brygga öl så gör du!


  1. Rengöring. Diska allt och desinficera allt som kommer i kontakt med vörten efter humlekoket. Använd tex. Saniclean till desinficering. 
  2. Mäskning. Den här fasen handlar om att förvandla stärkelser i den krossade malten till socker som sedan kan bli till alkohol. Det görs genom att blanda den krossade malten med 67 graders vatten i ca. 60 min. 
  3. Lakning. Mäskbädden vattnas med 80 graders vatten för att fånga upp allt socker ur den krossade malten. I slutet av denna fas ska du lagom mycket ren vört (utan krossad malt) som du sedan ska koka med humle. 
  4. Humlekok. Det roliga med att brygga öl är när man öppnar humlepåsarna inför humlekoket. Doften är rena julafton för näsborrarna. Beroende på vilken typ av humle och hur länge du kokar den skapas karaktären på ölet. Enkelt förklarat så är humlegivorna i början av koket bidragande till beskan, humlegivor i mitten bidragande till smaken, humlegivor i slutet av koket bidragande till aromen. Ett normalt humlekok är 60 min. 
  5. Kylning. Här gäller det att vara snabb. Kyl ned vörtens 100 grader till ca. 20 grader så snabb som möjligt. Ibland behövs kylspiral men med mindre brygder räcker det att ställa kastrullen i ett isbad. Det är även från och med nu allt som kommer i kontakt med ölet måste vara desinficerat annars blir ölet infekterat. 
  6. Jäsning. Under två veckor ska ölet jäsa. Det är nu det går från vört till öl. Beroende på vilken jäst som används och i vilken temperatur du jäser sätts väldigt mycket av smaken på ölet. 
  7. Flasktappning / Fattappning. När ölet har jäst färdigt har du bryggt din egen öl. Det är då dags att sätta ölet i förvaring. Antingen kan man föra över ölet till flaskor eller så häller man ned det i fat. Sätter man ölet på flaska måste man kolsyra med hjälp av strösocker i samband med flaskningen. Den processen tar normalt ca. 2 veckor. Sätter man ölet på fat kan man tillsätta kolsyra med kolsyrepatroner. Då kan man få kolsyra på bara några dagar. 


Publicerat: 2019-05-20

Mer aktuellt

Ölbryggning
Ölbryggning - 2019-05-20
Snabbguide till att brygga öl Läs mer
Göra egen Kombucha!
Nyhet! Gör egen ekologisk Kombucha med vårt nya kit! Läs mer
Torrhumla som ett proffs!
Allt du behöver veta om torrhumling... Läs mer
Äntligen jul!
Äntligen jul! - 2018-11-28
5 tips på julklappar till den öl-intresserade! Läs mer

Missa inget

Anmäl dig till Det Lilla Nyhetsbrevet och var först med nyheter om limiterade recept och bra deals från oss på Det Lilla Köksbryggeriet!