Instruktioner 20 liter St. Eriks Citra pale ale

Missa inte SOMMARREAN 2022

Meny
Sök produkt


Instruktioner för
St. Eriks, Citra Pale Ale 20-liter 

Alla våra 20 liters recept är helmaltsrecept och passar dig som redan har bryggt öl några gånger. Du har utrustningen som behövs och du är hyfsat bekant med ölbryggningens olika faser som mäskning, lakning, humlekok, kylning och jäsning. En förtydling är att 20-liters recepten alltså inte går att brygga i de 4- eller 10-liters ölbryggningskit som vi säljer på vår site. Om du saknar utrustning för att brygga 20 liter hittar du det här!

 
Brygger du med Grainfather? 


Följande kommer du att behöva när du brygger:


 

• Jäshink med jäsrör

• Bryggverk eller alternativ utrustning (t. ex. Brew In A Bag) för 20-liters bryggning

• Recept för 20 liter


• Mäskpaddel (eller slev)


• Ev. vattenbehandling


• PBW för att rengöra bryggutrustningen


• 200 gr. vanliga havregryn


• En våg för att väga humle


• Star San eller Saniclean för att desinficera din bryggutrustning


Receptdetaljer Satsstorlek Koktid IBU OG FG Alk./%
21 liter 60 min - 1.044 1.010 Ca. 4,5 %


Malt

Sort Mängd
Pilsnermalt 4 kg
Vetemalt 200 gr.
Naked oats 100 gr.
Havregryn 200 gr.

Humlekok

Sort Mängd Tid
Mosaic 25 gr. Hopstand
Mosaic 25 gr.  Torrhumla dag 10
Citra 100 gr. Torrhumla dag 10

Jäsning

Sort Temp
Fermentis S-04 18-22 grader

Mäskning

Steg Temp. Tid
In-mäskning 67 C 60 min
Ut-mäskning 78 C 10 min

Övrigt

Info Mängd
Rekommenderad vatten volym före kok 25 literBryggmästarens kommentar

För att skapa en rundare känsla kring humlen tillsätts alla humle i slutet och vid torrhumlingen. Ett bra knep när man vill ha ut mycket arom och smak av humlen men inte den aggresiva beskan.Sätt igång!


1. Diska, desinficera och väga

Börja med att rengör all din bryggutrustning. Det här är grunden för att få en välsmakande öl. Är man inte tillräckligt noga i denna fas ökar risken för infektion. Innan du sätter igång bryggningen kan det också vara bra att väga upp de olika humlegivorna så du är förberedd när det är dags för humlekoket. 


2. Mäskning

I denna fas värmer du den krossade malten och havregrynet i varmt vatten. Det som händer är att vörten får rätt färg och jäsbara sockerarter och smak extraheras från den krossade maltet. Det är det förjäsbara sockret som senare äts upp av jästen och på så sätt bildas det alkohol i ölet.

 

Värm vattnet i ditt mäskkärl till 67 grader. Beroende på vilken typ av bryggutrustning du har skiljer vattenmängden du ska använda. En regel brukar vara 2,5 l vatten per kg malt, men följ rekommendationerna för just din utrustning. Häll i den krossade malten och havregrynen i det varma vattnet. Låt vatten, havregryn och malt hållas varma runt tidigare angivet gradantal i 60 min (Inmäskning). När 60 min har gått, öka upp gradantalet till 78 grader och låt mäsken stå i ytterligare 10 min (Utmäskning). 


Medan du mäskar kan det vara en bra idé att att värma ditt lakvatten som du ska ha i nästa fas. För att beräkna lakvattenvolym kan du använda följande formel: Vattenvolym innan kok - mäskvattenvolym + antal kg malt du har använt i ditt recept. Exempel: Vattenvolym innan kok (25 liter) - mäskvattenvolym (13 liter) + antal kg malt du har i ditt recept (5 kg) = 17 liter kommer du att behöva i lakvatten (ungefär).3. Lakning

Nu ska du filtrera bort de krossade maltkornen från vörten. Det är under lakningen du sköljer ur och släpper de resterande sockerarterna. 


Häll ditt 78-gradiga lakvatten genom maltbädden och sila bort maltresterna från vörten. Försök att få ihop 25 liter ren vört innan humlekoket.  


4. Vörtkoket

I humlekoket ger du ölet beska, smak och arom. Ju tidigare i koket du har i humle bidrar du med beska, desto senare smak och när det börjar närma sig slutet bidrar all ytterligare humle till aromen. 


Koka upp din vört till 100 grader. Låt vörten stå och småputtra i 60 min. Ta bort eventuellt skum som bildas under koket med en sked. 

5. Hop stand

När 60 min. har gått ska vörten svalna. När din termometer visar 80 grader häller du i 25 gr. Mosaic. Låt humlen ligga i på ca. 80 grader i 20 min. 

 


5. Kylning

Se till att sila bort alla humle från vörten innan ni kyler. När 20 min hop stand är över är det dags att kyla ned vörten till mellan 18-22 grader. För effektiv kylning rekommenderar vi att använda en kylspiral.   


6. Jäsning

Under jäsprocessen blir vörten till öl. Lite förenklat så äter jästen upp sockret i vörten och förvandlar det till alkohol. 


När vörten är överförd till en desinficerad jäshink och kyld till rätt jästemperatur har du möjlighet att mäta OG (Original Gravity) vilket för detta recept ska vara ungefär 1.045. Sen är det dags att pitcha jästen. I våra recept använder vi torrjäst. Stoppa gärna ena sidan av jästpåsen i ett glas med utblandad desinfektionsvätska, klipp sedan upp jästpåsen med en desinficerad sax och häll i jästen försiktigt över vörten i jäshinken. Sätt på locket på jäshinken och sätt i jäsröret i bussningen på locket. 


Låt allt jäsa till att du har rätt FG (1.010) på ölet enligt instruktionerna för ditt recept. Våra recept brukar kräva ca. 2 veckors jäsning för att jäsa ut tillräckligt. Var noga med att hålla en jämn jästemperatur för att ditt öl ska bli så bra som möjligt. 

7. Torrhumla

Den här ölen ska torrhumlas. Torrhumlingen ska ske 10 dagar in i jäsningen. Torrhumla då med all humle som är kvar (25 gr. Mosaic och 100 gr. Citra).   


När jäsningen är klar ska du flaska ölet. 

 

 

Missa inget

Anmäl dig till Det Lilla Nyhetsbrevet och var först med nyheter om limiterade recept och bra deals från oss på Det Lilla Köksbryggeriet!

X