flaskning-10liter
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Instruktioner
för flaskning med PET Carboy med tappkran
(10 liter)




Förberedelser

Följande kommer du att behöva:

 

• Strösocker

• Desinfektionsvätska

• Flaskfyllare + korta silikonslangen

• Kapsylerare och kapsyler

• 25 glasflaskor, helst bruna

 


Sätt igång!




1. Sterilisering
– 
Om flaskorna har använts tidigare måste de diskas noggrant. Blanda desinfektionsmedlet enligt instruktionerna för just det desinfektionsmedlet du använder. Gör en blandning på 5 liter och fyll en hink (cirka 5 liter) med blandningen. 





ROLIGARE FLASKNING!

1. Enklare dosering. För att vara på säkra sidan använd Carbonation drops. Sockerpastiller som passar utmärkt för att kolsyra ölet med. 
2. Smidigare påfyllning. I förlängningen är det enklare att använda en flaskfyllare när du för över ölet från jäskärlet till flaskorna.
Köptips: Flaskfyllare

3. Snabbare kapsylering. Med en bänkkapsylerare går kapsyleringen otroligt mycket snabbare och smidigare.  
4. Boosta din hävert! Med en autosiphon (eller i folkmun, pumphävert) behöver du inte suga upp tryck med munnen.
Köptips: Pumphävert

5. Ordning och reda. När flaskorna är färdigfyllda är det skönt att ha en ordentlig back för att lagra ölet i. 
Köptips: Ölback

6. Skapa ditt eget ölmärke! Beställ etiketter till dina ölflaskor och låt kreativiteten flöda!
Köptips: Etiketter

7. När du tröttnat på att flaska. Börja fyll ölet på fat. Kul att ha med på festen! 
Köptips: Partyfat 5 L

8. Pricken över i:et! Sätt din egen prägel på ölet med att välja unika färger till kapsylerna.
Köptips: Kapsyler







2. Sterilisering
– Börja med att stoppa ner flaskorna en efter en i hinken så att varje flaska fylls med desinfektionsmedel. Töm sedan flaskorna på desinfektionsmedel, nu är flaskorna desinficerade. OBS! Har du ett desinfektionsmedel som heter VWP måste du efterskölja allt som du desinficerat. Fortsätt sedan med resten av utrustningen – hävert, kapsylerare och kapsyler. Häll även lite desinfektionsmedel i en 5-literskastrull och skaka/rör runt vätskan. 

 

OBS! Vill du göra detta ännu enklare så köper du Carbonation drops – Med Carbonation Drops kan du hoppa över steg 3 i flaskningen, läs mer här!


3. Kolsyra – 
Dags att förbereda det som senare kommer att bli kolsyra, nämligen socker + jäst (som redan finns i ölet). Det hela är enkelt! Rada upp flaskorna i rad och häll ned 3-4 krm. vanligt strösocker i flaskorna. Var noga med hygienen och kladda inte i onödan med fingar runt flaskhalsen.




4. Flasktappning 
– 
Ställ jäskärlet på diskbänken. Sätt fast korta slangen på flaskfyllaren och applicera den på tappkranen.





5. Flasktappning 
– 
Öppna upp kranen på jäskärlet.





6. Flasktappning 
– 
Ta en flaska och stoppa ned flaskfyllaren. När flaskfyllaren tar i botten börjar flaskan fyllas upp.





7. Flasktappning 
– 
Fyll varsamt upp alla flaskorna så att det finns 2-3 cm luft kvar i toppen.





8. Kapsylering – Ställ de fyllda flaskorna på diskbänken och placera en desinficerad kapsyl på flasköppningen. Därefter trycker du fast kapsylen med kapsyleraren. Vänd flaskan upp-och-ned en gång för att försäkra dig om att sockret (som senare blir till kolsyra) blandar sig med ölet ordentligt. 

(Vill du lyxa till det lite extra med kapsyleringen köper du en bänkkapsylerare, läs mer här)




Njut&skryt!

Nu har du bryggt en helt egen öl. Designa egna etiketter (här hittar du etiketter) och namnge ditt öl. Låt flaskorna stå mörkt (temp. 17-23C) i ytterligare 2-3 veckor. Sen in i kylen och njut tillsammans med vänner. Och tagga din öl på instagram med @koksbryggeriet. Vi vill gärna se resultatet!






Kolla gärna igenom vårt receptsortiment
där vi kontinuerligt fyller på med nya spännande recept!



Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X