Instruktioner Köksbryggarens brödmix
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Instruktioner för
Köksbryggarens brödmix - 1 st. limpa
Förberedelser

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

Köksvåg

Brödform (helst form för formfranskor)

• Vass kniv eller rakblad

• Degbunke

• Matolja eller rapsolja

Mattermometer

• Valfritt mjöl 650 gram (Antingen en sort eller en blandning av dina favoritsorter)

• Bakmixen 80 gram

• Jäst, SafAle s-33 (1/4 – cirka 3 gram)

• 5 dl vatten

 Sätt igång!


1. Mixa mjöl – Mixa mjöl, bakmix i en bunke. Häll ned 1/4 av jästpaketet (cirka 3 gram)  

2. Sätta deg – Häll i fingervarmt vatten i mjölmixen. 

3. Degblandning – Antingen kör du degen i en köksassistent eller knådar för hand. Om du kör i assistent kör tills degen ser smidig ut och släpper från skålen och sitter på kroken. Kör du för hand får du knåda i cirka 15-20 min tills degen är smidig.   

4. Lossa degen från skålen – När degen är färdigknådad häller du i några droppar vanlig mat eller rapsolja i degbunken så att degen blir enklare att bearbeta. Samtidigt oljar du in en brödform i botten och på kanterna. Det sista du gör är att smöja dina händer med olja och sen lyfter upp degen och lägger den i formen. 

5. Jäsning – Ställ in formen i högst upp i ugnen med bara ugnslampan på. Låt stå och jäs mellan 1,5-2 timmar (tills degen har jäst till cirka dubbel storlek)

6. Baka av brödet – När degen har jäst klart tar du ut formen ur ugnen och sätter ugnen på 250 grader. Medan ugnen blir varm kan du snitta brödet längs med hela brödet med en vass kniv eller rakblad för att skapa en fin form på det färdiga brödet. När ugnen har nått önskad temperatur sänker du värmen till 225 grader och stoppar in formen i mitten av ugnen. Låt stå i 20 min. Vakta brödet så det inte blir bränt. Märker du att det börjar bli bränt sätter du ned brödet, i värsta fall får du sätta aluminiumfolie på själva brödytan. Efter 20 min sätter du ned brödet i nedersta delen av ugnen. 

7. När är brödet klart?  – Det bästa sättet är att använda en mattermometer. När brödet har nått 98 grader kan du vara säker på att det är färdigt. 

8. Servera – När brödet är klart tar du ut det ur ugnen och knackar ut det från brödformen och låter det ligga och svalna i cirka 30 min. Skär inte i brödet under dessa 30 min för då försvinner vätskan ur brödet och brödet blir inte lika saftigt. 

Skär en bred skiva, smöra och njut!


Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X