Ölbryggning – Instruktioner för 20-liter


Instruktioner för
20-liters ölbryggning 

Alla våra 20 liters recept tar för givet att du kan ett och annat kring ölbryggning. Du har utrustningen som behövs och du är väl bekant med ölbryggningens olika faser som mäskning, lakning, humlekok, kylning och jäsning. En förtydling är att 20-liters recepten alltså inte går att brygga i de 4- eller 10-liters ölbryggningskit som vi säljer på vår site.

 


Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• Jäshink med jäsrör

• Bryggverk eller alternativ utrustning för 20-liters bryggning

• Recept för 20 liter

• Mäskpaddel (eller slev)

• Ev. vattenbehandling

• PBW för att rengöra bryggutrustningen

• Star San eller Saniclean för att desinficera din bryggutrustning

• Hink fylld med desinficerat vatten för din utrustning
Sätt igång!


1. Diska och desinficera

Börja med att rengör all din bryggutrustning. När den är rengjord ska du även desinficera all utrustning. Det här är grunden för att få en välsmakande öl. Är man inte tillräckligt noga i denna fas ökar risken för infektion.


2. Mäskning

I denna fas värmer du den krossade malten i varmt vatten. Det som händer är att vörten får rätt färg och jäsbara sockerarter och smak extraheras från det krossade kornet. Det är det förjäsbara sockret som senare äts upp av jästen och det på så sätt bildas det alkohol.

 

Fyll ditt bryggverk med vatten. Se medföljande instruktionsblad för exakt vattenvolym. När vattnet har nått rätt mäsktemperatur (se mäskschemat i instruktionerna för ditt recept) kan du hälla i all den krossade malten i maltpipan och låta den gå in i själva kokkärlet. Låt malten ligga i så länge som instruktionerna anger. Har du bryggverk sätter du lämpligen på timern. Säger instruktionerna att du ska mäska ut ökar du bara gradantalet till det angivna enligt instruktionerna och låter malten vila i den temperaturen i ca. 10 minuter. 


Medan du mäskar kan det vara en bra idé att att värma ditt lakvatten som du ska ha i nästa fas. Se i instruktionsbladet hur mycket volym du kommer behöva. Har du problem med att räkna ut hur mycket lakvatten du kommer att behöva kan du använda den här formeln: Vattenvolym innan kok - mäskvattenvolym + antal kg malt du har använt i ditt recept. Exempel: Vattenvolym innan kok (28 liter) - mäskvattenvolym (14 liter) + antal kg malt du har i ditt recept (5 kg) = 19 liter kommer du att behöva i lakvatten (ungefär).3. Lakning

Nu ska du filtrera bort de krossade maltkornen från vörten. Det är under lakningen du sköljer ur och släpper de resterande sockerarterna. 


Använder du ett bryggverk lyfter du oftast upp maltpipan och hakar fast den i kokkärlet. Sen är det dags att hälla på lakvatten. Lakvattnet ska vara runt 78 grader varmt. Det viktiga är att du i slutändan landar på rätt volym innan kok som instruktionerna för ditt recept anger. När du har rätt volym vört tar du bort maltpipan med krossad malt och så är det dags för humlekoket. 4. Vörtkoket

I humlekoket ger du ölet beska, smak och arom. Ju tidigare i koket du har i humle bidrar du med beska, desto senare smak och när det börjar närma sig slutet bidrar all ytterligare humle till aromen. 


Sätt bryggverket på 100 grader för att låta vörten koka upp. När du har uppnått rätt temperatur på koket sätter du igång timern. Följ humleschemat som finns i instruktionerna för just ditt recept när humlegivorna ska i. När vörten kommer upp i 100 grader och du häller i första given med humle kan det skumma över en del. Tips är då att använda en sprayflaska med antingen utblandad Star San eller vanligt vatten för att ta ”död” på skummet. 

5. Kylning

Nu är det dags att kyla vörten ned till rätt temperatur. Rätt temperatur är den som din jäst behöver för att aktiveras. På instruktionsbladet för just ditt recept hittar du gradantalet för jäsning. 


Brygger du med bryggverk brukar kylningen göras med hjälp av vanlig kylspiral eller motströmskylare. Båda kan enkelt kopplas till din vanliga vattenkran. Det är bra att kyla vörten så fort som möjligt då minskas nämligen risken för att ölet ska bli infekterat. 
6. Jäsning

Under jäsprocessen blir vörten till öl. Lite förenklat så äter jästen upp sockret i vörten och förvandlar det till alkohol. 


När vörten är överförd till en desinficerad jäshink och kyld till rätt jästemperatur är det dags att pitcha jästen. I våra recept använder vi torrjäst. Stoppa gärna ena sidan av jästpåsen i ett glas med utblandad desinfektionsvätska, klipp sedan upp jästpåsen med en desinficerad sax och häll i jästen försiktigt över vörten i jäshinken. Sätt på locket på jäshinken och sätt i jäsröret i bussningen på locket. 


Låt allt jäsa till att du har rätt FG på ölet enligt instruktionerna för ditt recept. Våra recept brukar kräva ca. 2 veckors jäsning för att jäsa ut tillräckligt. Var noga med att hålla en jämn jästemperatur enligt instruktionerna för att ditt öl ska bli så bra som möjligt. 


När jäsningen är klar ska du flaska ölet. Missa inget

Anmäl dig till Det Lilla Nyhetsbrevet och var först med nyheter om limiterade recept och bra deals från oss på Det Lilla Köksbryggeriet!