Rengöring

BESTÄLL SENAST 20/12 FÖR LEVERANS FÖRE JUL!

Meny
Sök produkt


Instruktioner för smartare rengöring av utrustning




Bra att ha!

Följande utrustning kan vara bra att ha i och med rengöring:

 

• Diskmedel och diskborste

Desinfektionsmedel 

Skruvarm för att montera tappkran på carboy

Alkaliskt- eller enzymbaserat rengöringsmedel

Borste för jäskärl

Flaskställ

Droppbricka till flaskstället

Sprayflaska till desinficering

Ölback



Rengöring innebär att diska och desinficera. Diskningen (att ta bort grövre partiklar) görs med fördel efter varje bryggning medan desinficering är viktigt att göra precis innan bryggning då det färdiga ölet kommer i kontakt med utrustningen. 





Rengöring av glasdamejeanne (5 liter) och carboy (10 liter)

  1. Rengöring av bryggutrustning generellt innebär två huvudsakliga steg. I steg 1 (diskning) vill man ha bort restpartiklar från tidigare bryggningar så som avlagringar från jäst och humle. Steg två handlar om att få kärlet bakteriefritt. Det görs genom att använda desinfektionsmedel. 
  2. Börja med att skölja ur damejeannen, fyll den med varmt vatten och lite diskmedel, skaka runt vattnet och låt alla smuts och vatten rinna ut ur jäskärlet
  3. Fyll på med varmt vatten och någon droppe diskmedel och diska kärlet med en borste för jäskärl. Se till att böj borsten så du kommer åt där flaskan kröker sig. Ofta fastnar det avlagringar från jäst och humle i halsen på flaskan. När man diskar sin carboy ska man vara noggrann med att göra ren tappkranen både innuti kranen och runt infästningen på insidan av kärlet. I vissa fall kan det vara bra att lossa hela tappkranen och göra rent den separat. I det fallet behöver du en skruvarm för montering. 
  4. När du har diskat kärlet kan du fylla kärlet med varmt vatten igen och hälla i lite av dit alkaliska- eller enzymbaserade rengöringsmedel. Följ anvisningarna på rengöringsmedlet kring proportioner. Låt det stå och verka i någon timme. 
  5. När det sen är dags att brygga är allt du behöver göra är att rengöra jäskärlet från bakterier med hjälp av ett desinfektionsmedel. Följ anvisningarna på desinfektionsvätskan kring proportioner. Var noga med att se om just ditt desinfektionsmedel kräver att man sköljer av det eller inte. 



Rengöring av flaskor

  1. Flaskor ska både diskas och desinficeras. Flaskor kan med fördel användas om och om igen. På så sätt spar man både pengar och på miljön. 
  2. Börja med att rengöra flaskorna med vatten och diskmedel så att inga gamla rester av öl eller annan vätska finns kvar i flaskorna. Detta görs lättast med vanligt vatten, diskmedel och ev. en flaskborste. När flaskorna är rena är det bra att efterskölja dem så det absolut inte finns något diskmedel kvar i flaskorna. Helst bör man låta flaskorna dropptorka genom att ställa dem i stapelbara flaskställ med droppbricka. När flaskorna är torra kan de antingen stå kvar i flaskstället eller så ställer man de i en ölback.
  3. Låt flaskorna stå i back tills det är dags att återigen fylla de med färsk öl. Innan flaskning är det viktigt att flaskorna är rena från bakterier. Detta kan göras antingen att de sköljs av en sista gång och stoppas in i ugnen på ca. 150 grader och låter de ligga där i 60 min och sen svalnar i ugnen. Eller så använder man helt enkelt ett desinfektionsmedel. Om desinfektionsmedel används är det viktigt att följa anvisningarna på desinfektionsflaskan. Alla desinfektionsmedel har sina specifika tillvägagångssätt. Flaskar man många öl kan det vara bra att täcka öppningarna med folie så det inte smyger in damm eller andra partiklar medan de väntar på att fyllas.


Rengöring av bryggutrustning

  1. Efter varje bryggning bör all utrustning diskas ordentligt innan det stoppas tillbaka.
  2. Inför varje bryggning är det viktigt att all utrustning som kommer i kontakt med ölet är desinficerat. Särskilt viktigt är det att utrustning som kommer i kontakt med ölet efter humlekoket är noggrannt bakteriefritt (desinficerat). Ett tips är att fylla en 10 liters hink med vatten och desinfektionsmedel där all utrustning får vila medan man brygger. På så sätt vet man att sin utrustning är bakteriefri när den rör brygden. Ett annat bra tips är att fylla en sprayflaska med desinfektionsmedel. Med sprayflaskan kan man sen desinficera till exempel jäskärl, jäsrör osv under bryggningen. 

Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X