Brygg ditt eget julöl
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Instruktioner för
Julöl 2022, Kärlek på flaska! 20-liter 

Alla våra 20 liters recept är helmaltsrecept och passar dig som redan har bryggt öl några gånger. Du har utrustningen som behövs och du är hyfsat bekant med ölbryggningens olika faser som mäskning, lakning, humlekok, kylning och jäsning. En förtydling är att 20-liters recepten alltså inte går att brygga i de 4- eller 10-liters ölbryggningskit som vi säljer på vår site. Om du saknar utrustning för att brygga 20 liter hittar du det här!

  


Följande kommer du att behöva när du brygger:


 

• Jäshink med jäsrör

• Bryggverk eller alternativ utrustning (t. ex. Brew In A Bag) för 20-liters bryggning

• Recept för 20 liter


• Mäskpaddel (eller slev)


• Ev. vattenbehandling


• PBW för att rengöra bryggutrustningen


• En våg för att väga humle


• Star San eller Saniclean för att desinficera din bryggutrustning


Receptdetaljer Satsstorlek Koktid IBU OG FG Alk./%
20 liter 60 min 15.2 1.051 1.011 Ca. 5%


Malt

Sort Mängd
Pale Ale malt 5 kg
Rostat Korn 500 gr.

Humlekok

Sort Mängd Tid
Willamette 50 gr. 17 min.

Jäsning

Sort Temp
Mangrove Jack's M54 18-20 grader

Mäskning

Steg Temp. Tid
In-mäskning 67 C 60 min
Ut-mäskning 78 C 10 min

Övrigt

Info Mängd
Rekommenderad vatten volym före kok 25 literBryggmästarens kommentar

Till det här julölet hämtar vi inspiration från klassiskt god jullager. Skarp i karaktären och samtidigt ett gott matöl. Humlen i ölet är en spännande amerikansk sort kallad Willamette. Odlad i Oregon utifrån den engleska Fuggle-humlen, en klassisk aromhumle. Humlen är en aning kryddig och blommig drar en aning mot svarta vinbär.Sätt igång!


1. Diska, desinficera och väga

Börja med att rengör all din bryggutrustning. Det här är grunden för att få en välsmakande öl. Är man inte tillräckligt noga i denna fas ökar risken för infektion. Innan du sätter igång bryggningen kan det också vara bra att väga upp de olika humlegivorna så du är förberedd när det är dags för humlekoket. 


2. Mäskning

I denna fas värmer du den krossade malten i varmt vatten. Det som händer är att vörten får rätt färg och jäsbara sockerarter och smak extraheras från den krossade maltet. Det är det förjäsbara sockret som senare äts upp av jästen och på så sätt bildas det alkohol i ölet.

 

Värm vattnet i ditt mäskkärl till 67 grader. Beroende på vilken typ av bryggutrustning du har skiljer vattenmängden du ska använda. En regel brukar vara 2,5 l vatten per kg malt, men följ rekommendationerna för just din utrustning. Häll i den krossade malten i det varma vattnet. Låt vatten och krossad malt hållas varma runt tidigare angivet gradantal i 60 min (Inmäskning). När 60 min har gått, öka upp gradantalet till 78 grader och låt mäsken stå i ytterligare 10 min (Utmäskning). 


Medan du mäskar kan det vara en bra idé att att värma ditt lakvatten som du ska ha i nästa fas. För att beräkna lakvattenvolym kan du använda följande formel: Vattenvolym innan kok - mäskvattenvolym + antal kg malt du har använt i ditt recept. Exempel: Vattenvolym innan kok (25 liter) - mäskvattenvolym (13 liter) + antal kg malt du har i ditt recept (5 kg) = 17 liter kommer du att behöva i lakvatten (ungefär).3. Lakning

Nu ska du filtrera bort de krossade maltkornen från vörten. Det är under lakningen du sköljer ur och släpper de resterande sockerarterna. 


Häll ditt 78-gradiga lakvatten genom maltbädden och sila bort maltresterna från vörten. Försök att få ihop 25 liter ren vört innan humlekoket.  


4. Vörtkoket

I humlekoket ger du ölet beska, smak och arom. Ju tidigare i koket du har i humle bidrar du med beska, desto senare smak och när det börjar närma sig slutet bidrar all ytterligare humle till aromen. 


Koka upp din vört till 100 grader. I denna situation finns det risk för att det skummar över. Ta bort skum som bildas med en sked. Tips är att använda en sprayflaska med antingen utblandad Star San eller vanligt vatten för att ta ”död” på skummet. Låt vörten stå och småputtra i 43 min. Häll sedan i all Willamette-humle och småputtra i ytterligare 17 min.


5. Kylning

Se till att sila bort alla humle från vörten innan ni kyler. Nu är det dags att kyla ned vörten till mellan 18-22 grader. För effektiv kylning rekommenderar vi att använda en kylspiral.   


6. Jäsning

Under jäsprocessen blir vörten till öl. Lite förenklat så äter jästen upp sockret i vörten och förvandlar det till alkohol. 


När vörten är överförd till en desinficerad jäshink och kyld till rätt jästemperatur har du möjlighet att mäta OG (Original Gravity) vilket för detta recept ska vara ungefär 1.051. Sen är det dags att pitcha jästen. I våra recept använder vi torrjäst. Stoppa gärna ena sidan av jästpåsen i ett glas med utblandad desinfektionsvätska, klipp sedan upp jästpåsen med en desinficerad sax och häll i jästen försiktigt över vörten i jäshinken. Sätt på locket på jäshinken och sätt i jäsröret i bussningen på locket. 


Låt allt jäsa till att du har rätt FG (1.011) på ölet enligt instruktionerna för ditt recept. Våra recept brukar kräva ca. 2 veckors jäsning för att jäsa ut tillräckligt. Var noga med att hålla en jämn jästemperatur för att ditt öl ska bli så bra som möjligt. 


När jäsningen är klar ska du flaska ölet. 

 

 

Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X