Instruktioner till Oppigårds Amarillo / Lilla Köksbryggeriet

Missa inte SOMMARREAN 2022

Meny
Sök produkt


INSTRUKTIONER TILL 
OPPIGÅRDS AMARILLO

-------------------------------------------

FÖRBEREDELSER:

Följande kommer du att behöva när du brygger:

• Två stora kastruller (minst 5 liters)
• En slev
• En sil
• En sax
• En tratt
• En visp
• En stor skål
• Lite socker (Till flaskningen om 2 veckor)
• Frysblock (så många som möjligt alternativt jättemycket is)
• Ca. 12 tomflaskor 33 cl, helst bruna (Till flaskningen om två veckor)
• Bra att ha: sittunderlägg och ett spännband/spännrem.

Bryggningen tar ca. 4 timmar.

Innan du börjar brygga, dela upp all humle (aluminiumfärgade vakuumpåsen) i 12 lika stora delar.


1. STERILISERING

Den avlånga transparenta flaskan innehåller 30 ml miljövänligt desinfektionsmedel.
(OBS! har du ett kit från innan oktober 2014 så har du antingen fått en flaska AIC Super Rent eller en 118 ml Star San med instruktioner på flaska! Följ dom instruktionerna kring dosering etc.)

• Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Häll sen halva flaskan desinfektionsvätska (spara resten till flasktningen om 2 veckor!) i en stor hink eller något som rymmer 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.
• Börja med att hälla över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Efter 30 sekunder är praktiskt taget alla mikroorganismer oskadliggjorda. Häll ut. Eftersköljning behövs ej.
• Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).


2. MÄSKNING

• Värm 4 liter vatten i en kastrull till 78 grader och häll i den krossade malten samt 1/12 av humlen. Ställ av kastrullen från plattan och montera gärna ett sittunderlägg med spännband runt kastrullen för att behålla värmen.
• Sätt kastrullen på ett underlägg och lägg en handduk på locket. Rör om då och då. Fyll en vattenkokare med 1 liter vatten och värm upp för senare användning. När 30 minuter har gått är det dags att laka.


3. LAKNING

• Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom varje maltbädd i silen 3-4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.
• I de sista maltbäddarna ska du hälla ditt lakvatten, som du tidigare värmde i vattenkokaren. Till slut ska du ha ca. 5 liter ren vört utan malt i en av kastrullerna. Då är det dags för vörtkoket. 

4. VÖRTKOKET

• Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar häller du i 2/12 av humlen. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är liten.
• Sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter. Häll då i ytterligare 3/12 av humlen. Låt det småputtra i 10 minuter och då häller du ytterligare 2/12 av humlen. Låt det småputtra i 5 min.
• Efter 5 min släng i 2/12 av humlen igen och stäng av plattan. Vörtkoket är nu klart. Resten av humlen ska sparas till torrhumling vid senare tillfälle.


5. KYLNING

• Nu ska allt kylas ner till 21 grader. Det tar mellan 45-60 minuter. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.
• När vätskan kommit ner till 21 grader är det dags att hälla i vörten i jäskärlet. Använd din tratt och sil så att du får ner en ren vört i jäskärlet.

6. JÄSNING

• När vörten är i jäskärlet tar du hälften av jästen och häller i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning.
• Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten.
• Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.
• Sätt på silikonproppen på jäskärlet.
• Fäst jäsröret i silikonproppen, fyllt med vatten till max-markering. Sätt på den röda korken på jäsröret


NÄSTAN KLART!

Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (18-20 grader) i 14 dagar. Första dygnen bubblar det i jäsröret. Efter det lugnar allt ned sig. Bli inte orolig om det ser ut som att det har slutat jäsa efter ett par dagar, det är helt i sin ordning.


7. TORRHUMLA

• Efter 10 dagar är det dags att torrhumla. Då tar du 2/12 av humlen och stoppar ned försiktigt i jäskärlet. Om du har möjlighet kan du gärna desinficera dina händer. Efter ytterligare 4 dagar ska du tappa ölen på flaska.


FORTSÄTT TILL INSTRUKTIONER FÖR FLASKNING...



Missa inget

Anmäl dig till Det Lilla Nyhetsbrevet och var först med nyheter om limiterade recept och bra deals från oss på Det Lilla Köksbryggeriet!

X