Saison-10liter-instruktioner
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

BRYGGINSTRUKTIONER FÖR 
SAISON! SAISON LEMON BALM (10 LITER)

---------------------------

FÖRBEREDELSER:

Följande kommer du att behöva när du brygger:

• Två stora kastruller (minst 5 liters)
• En slev
• En sil
• En sax
• En tratt
• En visp
• En stor skål
• Lite socker (Till tappningen om 2 veckor)
• Frysblock (så många som möjligt alternativt jättemycket is)
• Ca. 25-30 tomflaskor 33 cl, helst bruna (Till flaskningen om två veckor)
Två krukor citronmeliss. En till bryggningen och en till att ”torr”-humla med om ca. 10 dagar

Bryggningen tar mellan 2-3 timmar.

Tips! Märk ut på jäskärlet var 9 liter och 10 liter gränsen är för att förenkla kylprocessen.


1. STERILISERING

Beroende på när du har köpt ditt kit från oss ingår det olika typer av desinfektionsmedel. De olika alternativen är

1) Ett avlångt rör med brun vätska
2) En flaska märkt Saniclean
3) En burk märkt VWP 

Med det första alternativet blandar du 15 ml. desinfektionsvätska med 5 liter vatten. Vätskan behöver inte eftersköljas och kräver ca. 1 min kontakttid för att desinfecera.

Med de två senare alternativen ber vi er läsa på instruktionerna på flaskan resp. burken för hur ni ska blanda desinfektionsvätskorna.    

Tips för att underlätta desinfecering under bryggningen. 

• Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir ca. 5 liter och fyll hinken med den vätskan. 

• Börja med att hälla över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. 

• Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).


2. MÄSKNING

• Värm 1,6 liter vatten i en kastrull till 70 grader och häll i den krossade malten. Ställ av kastrullen från plattan.

• Behåll locket på så att värmen inte går ner för mycket. För att behålla värmen kan man vira en handduk runt kastrullen. I det här läget har man som bryggare ett val. Antingen låter man mäsken stå i 15 min. Då bidrar malten fortfarande med lite smak, kropp och färg till ölet. Dock finns risken att ölet kommer bli grumligt. Alternativt kan du låta mäsken stå ca. 60 min eller tills vätskan har blivit helt klar/transparent. Då minskar du risken för att ölet i slutändan blir grumligt. Det senare alternativet ger även mer kropp och smak från malten.


3. LAKNING

• Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.

• Nu fyller du på med kallvatten så att du får totalt 4,5 liter vätska. Sen häller du i den torkade malten, spraymalt. Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt.


4. VÖRTKOKET

• Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar häller du i humlen. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är liten.

• Sänk värmen och låt småputtra i 10 minuter. Efter det häller du i en helkruka grovhackad citronmeliss.

• Låt vörten småputtra i ytterligare 5 minuter.


5. KYLNING

• Nu ska allt kylas ner till ca. 40 grader grader. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.

• När vätskan kommit ner till 40 grader är det dags att hälla ned den kylda vörten i jäskärlet. Använd en desinficerad tratt och sil så att du får ner ren vört i jäskärlet.

Häll sedan i kallvatten i jäskärlet för att nå önskad slutvolym och bra jästemperatur på 20 grader. Här kan du välja att hamna på 9 liter då kommer ditt öl bli runt 5%, alternativt fyller du på till 10 liter och då blir din öl ca. 4%.


6. JÄSNING

• Häll i hela paketet med jäst i jäsflaskan.

• Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.

• Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäshättan på jäskärlet.

• Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (18-20 grader) i 14 dagar. Första dygnet bubblar det ordentlig i kärlet. Efter det lugnar allt ned sig och det är smooth sailing resterande dagar. Bli inte orolig om det nästan ser ut som att det har slutat jäsa resten av tiden, så fungerar den här jästen och det är helt normalt.  


7. KRYDDA MED CITRONMELISS

• Efter 10 dagar ska du hacka upp en hel kruka citronmeliss. Med rena händer (gärna desinficerade) öppnar du försiktigt proppen på jäskärlet och har i citronmelissen. Låt det stå i ytterligare 4 dagar och sen är det dags för tappning.

• Medan du väntar i resterande dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska så använder du sen de flaskorna till att tappa upp din egen öl i.



FORTSÄTT TILL INSTRUKTIONER FÖR FLASKNING...



X