flaskning-10liter

Instruktioner
för flaskning
(10 liter)




Förberedelser

Följande kommer du att behöva:

 

• Strösocker

• Desinfektionsvätska

• Flaskfyllare + korta silikonslangen

• Kapsylerare och kapsyler

• 25 glasflaskor, helst bruna

 


Sätt igång!




1. Sterilisering
– 
Om flaskorna har använts tidigare måste de diskas noggrant. Blanda desinfektionsmedlet enligt instruktionerna för just det desinfektionsmedlet du använder. Gör en blandning på 5 liter och fyll en hink (cirka 5 liter) med blandningen. 





2. Sterilisering
– Börja med att stoppa ner flaskorna en efter en i hinken så att varje flaska fylls med desinfektionsmedel. Töm sedan flaskorna på desinfektionsmedel, nu är flaskorna desinficerade. OBS! Har du ett desinfektionsmedel som heter VWP måste du efterskölja allt som du desinficerat. Fortsätt sedan med resten av utrustningen – hävert, kapsylerare och kapsyler. Häll även lite desinfektionsmedel i en 5-literskastrull och skaka/rör runt vätskan. 

 

OBS! Vill du göra detta ännu enklare så köper du Carbonation drops – Med Carbonation Drops kan du hoppa över steg 3-4 i flaskningen, läs mer här!


3. Kolsyra – 
Dags att förbereda det som senare kommer att bli kolsyra, nämligen socker + jäst. Det hela är enkelt! Rada upp flaskorna i rad och häll ned 3-4 krm. vanligt strösocker i flaskorna. Var noga med hygienen och kladda inte i onödan med fingar runt flaskhalsen.




4. Flasktappning 
– 
Ställ jäskärlet på diskbänken. Sätt fast korta slangen på flaskfyllaren och applicera den på tappkranen.





5. Flasktappning 
– 
Öppna upp kranen på jäskärlet.





6. Flasktappning 
– 
Ta en flaska och stoppa ned flaskfyllaren. När flaskfyllaren tar i botten börjar flaskan fyllas upp.





7. Flasktappning 
– 
Fyll varsamt upp alla flaskorna så att det finns 2-3 cm luft kvar i toppen.





8. Kapsylering – Ställ de fyllda flaskorna på diskbänken och placera en desinficerad kapsyl på flasköppningen. Därefter trycker du fast kapsylen med kapsyleraren. Vänd flaskan upp-och-ned en gång för att försäkra dig om att sockret (som senare blir till kolsyra) blandar sig med ölet ordentligt. 




Njut&skryt!

Nu har du bryggt en helt egen öl. Låt flaskorna stå mörkt (temp. 17-23C) i ytterligare 2-3 veckor. Sen in i kylen och njut tillsammans med vänner. Och tagga din öl på instagram med @koksbryggeriet. Vi vill gärna se resultatet!






Kolla gärna igenom vårt receptsortiment
där vi kontinuerligt fyller på med nya spännande recept!



Missa inget

Anmäl dig till Det Lilla Nyhetsbrevet och var först med nyheter om limiterade recept och bra deals från oss på Det Lilla Köksbryggeriet!