BRYGGINSTRUKTIONER FÖR
KEGPARTY! INDIA PALE LAGER (10 LITER)
---------------------------
FÖRBEREDELSER:
Följande kommer du att behöva när du brygger:
• Två stora kastruller (minst 5 liters)
• En slev
• En sil
• En sax
• En tratt
• En visp
• En stor skål
• Lite socker (Till tappningen om 2 veckor)
• Frysblock (så många som möjligt alternativt jättemycket is)
• Ca. 10-12 tomflaskor 33 cl, helst bruna (Till flaskningen om två veckor)
Bryggningen tar mellan 2-3 timmar.
Tips! Märk ut på jäskärlet var 9 liter och 10 liter gränsen är för att förenkla kylprocessen.
1. STERILISERING
Den avlånga transparenta flaskan innehåller 30 ml miljövänligt desinfektionsmedel. • Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Häll sen halva flaskan desinfektionsvätska (spara resten till flaskningen om 2 veckor!) i en stor hink eller något som rymmer 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.
• Börja med att hälla över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Efter 30 sekunder är praktiskt taget alla mikroorganismer oskadliggjorda. Häll ut. Eftersköljning behövs ej.
• Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
2. MÄSKNING
• Värm 1,6 liter vatten i en kastrull till 70 grader och häll i den krossade malten. Ställ av kastrullen från plattan.
• Behåll locket på så att värmen inte går ner för mycket. För att behålla värmen kan man vira en handduk runt kastrullen. Låt kastrullen med mäsken stå i ca. 15 min.
3. LAKNING
• Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.
• Nu fyller du på med kallvatten så att du får totalt 4,5 liter vätska. Sen häller du i den torkade malten, spraymalt. Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt.
4. VÖRTKOKET
• Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar häller du i humlen. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är liten.
• Sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter.
5. KYLNING
• Nu ska allt kylas ner till ca. 40 grader grader. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.
• När vätskan kommit ner till 40 grader är det dags att hälla ned den kylda vörten i jäskärlet. Använd en desinficerad tratt och sil så att du får ner ren vört i jäskärlet.
• Häll sedan i kallvatten i jäskärlet för att nå önskad slutvolym och bra jästemperatur på 20 grader. Här kan du välja att hamna på 9 liter då kommer ditt öl bli runt 5%, alternativt fyller du på till 10 liter och då blir din öl ca. 4%.
6. JÄSNING
• Häll i hela paketet med jäst i jäsflaskan.
• Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.
• Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäshättan på jäskärlet.
• Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (18-20 grader) i 14 dagar. Första dygnet bubblar det ordentlig i kärlet. Efter det lugnar allt ned sig och det är smooth sailing resterande dagar. Bli inte orolig om det nästan ser ut som att det har slutat jäsa resten av tiden, så fungerar den här jästen och det är helt normalt.
• Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska så använder du sen de flaskorna till att tappa upp din egen öl i.