Brygga IPL och tappa på fat
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Tappa på KEG (fat 10 liter) för 4 liters recept

----------------------------

FÖRBEREDELSER:

Du behöver ta fram följande:


• Strösocker
• Desinfektionsvätska
• KEG
• Flaskfyllare + korta silikonislangen
• Kapsylerare + kapsyler
• 10-12 flaskor
• Propp till keg
• Pipetten

-----------------------------



1. STERILISERING

• Häll desinfektionsflaskan i en stor hink eller ett kärl som rymmer minst 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.

• Börja med att stoppa flaskorna en efter en ned i hinken så att varje flaska fylls med desinfektionsmedel.

• Töm sen flaskorna på desinfektionsmedel, nu är flaskorna desinficerade.

• Fortsätt sen med att hälla lite av vätskan ner i fatet och skaka runt vätskan så all yta i fatet får kontakt med vätskan.

• Töm sedan fatet på desinfektionsmedel, nu är fatet desinficerat.

• Fortsätt sedan med resten av utrustningen – kapsyleraren, kapsylerna, silikonslangen, flaskfyllaren, pipetten och proppen till fatet. Häll även lite desinfektionsmedel i en 5-literskastrull och skaka/rör runt vätskan.


2. PRIMA/SOCKERLÖSNING

• Dags att göra prima (sockerlag som ger kolsyra). OBS! Har du inte 10 liter vört, använd mindre prima. 

• Häll 1,5 dl vatten i en liten kastrull. Häll sen i 1 dl. socker och koka upp tills allt socker löst sig. Låt vätskan svalna.


3. TÖMMA JÄSKÄRLET/FYLLA FATET

• Ställ jäskärlet på diskbänken och låt fatet stå på en stol precis under. Koppla fast silikonslangen på tappkranen på jäskärlet.

• Öppna tappkranen och låt ölen rinna ned i fatet. När du har nått ca. 5 liter stänger du av tappkranen. 

• Sätt på proppen på fatet 

• Låt silikonslangen sitta kvar på tappkranen och montera fast flaskfyllaren i silikonslangen. 

• Öppna upp kranen på jäskärlet.

• Ta en flaska och stoppa ned flaskfyllaren. När flaskfyllaren tar i botten börjar flaskan fyllas upp. 

• Fyll varsamt upp resten av alla flaskorna så att det finns 3-4 cm luft kvar i toppen. 

 

4. HÄLLA I PRIMA

• Börja med att hälla i 6 ml. prima i varje flaska med hjälp av pipetten.

• När alla flaskor är fyllda med prima kan du hälla i resten av sockerlagen i fatet. 


5. FÖRSLUT OCH KAPSYLERA

• Använd kapsyleraren och sätt på kapsyler på varje flaska. 

• Fatet försluter du med proppen. 

6. DRICKA FRÅN FAT

• När ölet har stått i två veckor på fat är det dags att dricka. Dra ut den röda tapp-kranen från fatet och häll upp ölen i ett glas.

• Var inte blyg. Tagga din öl på instagram med @koksbryggeriet. Vi vill gärna se resultatet! 






X