Tappa på KEG (fat 10 liter) för 4 liters recept
----------------------------FÖRBEREDELSER:
Du behöver ta fram följande:
• Strösocker
• Desinfektionsvätska
• KEG
• Flaskfyllare + korta silikonislangen
• Kapsylerare + kapsyler
• 10-12 flaskor
• Propp till keg
• Pipetten
-----------------------------
1. STERILISERING
• Häll desinfektionsflaskan i en stor hink eller ett kärl som rymmer minst 5 liter. Fyll på med 5 liter vatten.
• Börja med att stoppa flaskorna en efter en ned i hinken så att varje flaska fylls med desinfektionsmedel.
• Töm sen flaskorna på desinfektionsmedel, nu är flaskorna desinficerade.
• Fortsätt sen med att hälla lite av vätskan ner i fatet och skaka runt vätskan så all yta i fatet får kontakt med vätskan.
• Töm sedan fatet på desinfektionsmedel, nu är fatet desinficerat.
• Fortsätt sedan med resten av utrustningen – kapsyleraren, kapsylerna, silikonslangen, flaskfyllaren, pipetten och proppen till fatet. Häll även lite desinfektionsmedel i en 5-literskastrull och skaka/rör runt vätskan.
2. PRIMA/SOCKERLÖSNING
• Dags att göra prima (sockerlag som ger kolsyra). OBS! Har du inte 10 liter vört, använd mindre prima.
• Häll 1,5 dl vatten i en liten kastrull. Häll sen i 1 dl. socker och koka upp tills allt socker löst sig. Låt vätskan svalna.
3. TÖMMA JÄSKÄRLET/FYLLA FATET
• Ställ jäskärlet på diskbänken och låt fatet stå på en stol precis under. Koppla fast silikonslangen på tappkranen på jäskärlet.
• Öppna tappkranen och låt ölen rinna ned i fatet. När du har nått ca. 5 liter stänger du av tappkranen.
• Sätt på proppen på fatet
• Låt silikonslangen sitta kvar på tappkranen och montera fast flaskfyllaren i silikonslangen.
• Öppna upp kranen på jäskärlet.
• Ta en flaska och stoppa ned flaskfyllaren. När flaskfyllaren tar i botten börjar flaskan fyllas upp.
• Fyll varsamt upp resten av alla flaskorna så att det finns 3-4 cm luft kvar i toppen.
4. HÄLLA I PRIMA
• Börja med att hälla i 6 ml. prima i varje flaska med hjälp av pipetten.
• När alla flaskor är fyllda med prima kan du hälla i resten av sockerlagen i fatet.
5. FÖRSLUT OCH KAPSYLERA
• Använd kapsyleraren och sätt på kapsyler på varje flaska.
• Fatet försluter du med proppen.
6. DRICKA FRÅN FAT
• När ölet har stått i två veckor på fat är det dags att dricka. Dra ut den röda tapp-kranen från fatet och häll upp ölen i ett glas.
• Var inte blyg. Tagga din öl på instagram med @koksbryggeriet. Vi vill gärna se resultatet!