Instruktioner för
AMERICAN PALE ALE BY POPPELS
(10 liter)
Förberedelser
Följande kommer du att behöva när du brygger:
• Två stora kastruller (minst 5-liter)
• En slev
• En sil
• En sax
• En tratt
• En visp
• En stor skål
• Frysblock (alternativt mycket is)
Bryggningen tar 2-3 timmar.
Tips! Märk ut på jäskärlet var 9 liter och 10 liter gränsen är för att förenkla kylprocessen.
Viktig info
Beroende på när du har köpt ditt kit från oss ingår det olika typer av desinfektionsmedel. De olika alternativen är:
1) Ett avlångt rör med brun vätska
2) En flaska märkt Saniclean
3) En burk märkt VWP
Med det första alternativet blandar du 15 ml desinfektionsvätska med 5 liter vatten. Vätskan behöver inte eftersköljas och kräver cirka 1 min kontakttid för att desinficera.
Med de två senare alternativen ber vi er läsa instruktionerna på flaskan resp. burken för hur ni ska använda desinfektionsvätskorna.
Sätt igång!
1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. (Obs. utrustningen på bilden är inte 10L-utrustning men principen är densamma)
2. Sterilisering – Häll över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
3. Mäskning – Värm 1,6 liter vatten i en kastrull till 70 grader och häll i den krossade malten. Ställ av kastrullen från plattan.
4. Mäskning – Behåll locket på så att värmen inte går ner för mycket. För att behålla värmen kan man vira en handduk runt kastrullen. I det här läget har man som bryggare ett val. Antingen låter man mäsken stå i 15 min. Då bidrar malten fortfarande med lite smak, kropp och färg till ölet. Dock finns risken att ölet kommer bli grumligt. Alternativt kan du låta mäsken stå 60 min eller tills vätskan har blivit helt klar/transparent. Då minskar du risken för att ölet i slutändan blir grumligt. Det senare alternativet ger även mer kropp och smak från malten.
5. Lakning – Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.
6. Lakning – Nu fyller du på med kallvatten så att du får totalt 4,5 liter vätska. Sen häller du i den torkade malten, spraymalt. Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt.
7. Vörtkoket – Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. Medan du väntar på uppkoket delar du upp samtliga humlepåsar i tre lika stora högar. När allt kokar häller du i 1/3 av Citrahumlen och 1/3 av Cascadehumlen. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är liten.
8. Vörtkoket – Sänk värmen och låt småputtra i 20 minuter. Vörtkoket är klart. Spara resten av humlen till steg nr. 15 - Torrhumla.
9. Kylning – Nu ska allt kylas ner till ca. 40 grader grader. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.
10. Kylning – När vätskan kommit ner till 40 grader är det dags att hälla den kylda vörten i jäskärlet. Använd en desinficerad tratt och sil. Fyll sedan på med kallvatten i jäskärlet för att nå önskad slutvolym och bra jästemperatur på 20 grader. Här kan du välja att fylla upp till 9 liter då kommer ditt öl bli runt 5%, alternativt fyller du på till 10 liter och då blir din öl cirka 4%.
11. Jäsning – Häll i hela paketet med jäst i jäsflaskan.
12. Jäsning – Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten (Har du VWP rekommenderar vi att du använder diskhandskar). Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.
13. Jäsning – Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäshättan på jäskärlet.
14. Nästan klart! – Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (17-25 grader) i ca. 14 dagar. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Det viktiga är ATT det bubblar, det betyder att jäsprocessen är igång.
15. Torrhumla – Detta öl ska torrhumlas. När ölet har jäst i ca. 7 dagar är det dags att torrhumla med resten av humlen. Ta försiktigt loss silikonproppen med jäsröret från jäskärlet. Häll ned resterande humle i jäskärlet och montera tillbaka silikonproppen med jäsröret. Låt stå i ytterligare 7 dagar.
16. Väntan… – Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska som du sen kan använda till att tappa upp din egen öl i ELLER så kan du beställa glasflaskor från oss här!
Fortsätt till flaskning...