BRYGGINSTRUKTIONER FÖR
PÅSKPILSNER (10 LITER)
---------------------------
FÖRBEREDELSER:
Följande kommer du att behöva när du brygger:
• Två stora kastruller (minst 5 liters)
• En slev
• En sil
• En sax
• En tratt
• En visp
• En stor skål
• Lite socker (Till tappningen om 2 veckor)
• Frysblock (så många som möjligt alternativt jättemycket is)
• Ca. 25-30 tomflaskor 33 cl, helst bruna (Till flaskningen om två veckor)
Bryggningen tar mellan 2-3 timmar.
1. STERILISERING
Beroende på när du har köpt ditt kit från oss ingår det olika typer av desinfektionsmedel. De olika alternativen är 1) Ett avlångt rör med brun vätska
2) En flaska märkt Saniclean
3) En burk märkt VWP
Med det första alternativet blandar du 15 ml. desinfektionsvätska med 5 liter vatten. Vätskan behöver inte eftersköljas och kräver ca. 1 min kontakttid för att desinfecera.
Med de två senare alternativen ber vi er läsa på instruktionerna på flaskan resp. burken för hur ni ska blanda desinfektionsvätskorna.
Tips för att underlätta desinfecering under bryggningen.
• Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir ca. 5 liter och fyll hinken med den vätskan.
• Börja med att hälla över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt.
• Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
2. MÄSKNING
• Värm 2 liter vatten i en kastrull till 70 grader och häll i den krossade malten. Ställ av kastrullen från plattan.
• Låt stå 15 minuter. Behåll locket på så att värmen inte går ner för mycket. För att behålla värmen kan man vira en handduk runt kastrullen. Rör om då och då. När 15 minuter har gått är det dags att laka.
3. LAKNING
• Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.
• Nu fyller du på med kallvatten så att du får totalt 4,5 liter vätska. Sen häller du i den torkade malten, spraymalt. Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt.
4. VÖRTKOKET
• Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När vörten kokar tar du ner värmen och låter vörten småputtra.
• Småputtra i 25 minuter sen slänger du ned all humle.
5. KYLNING
• Nu ska allt kylas ner till ca. 40 grader grader. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.
• När vätskan kommit ner till 40 grader är det dags att hälla i 5 liter kallt vatten från kranen i jäsflaskan. Använd sen en tratt och sil så att du får ner en ren vört i jäskärlet när du häller i den 40-gradiga vörten i jäsflaskan.
6. JÄSNING
• Häll i hela paketet med jäst i jäsflaskan.
• Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.
• Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäshättan på jäskärlet.
• Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska så använder du sen de flaskorna till att tappa upp din egen öl i.