Instruktioner för Dugges, FRESH (4 liter) - Det Lilla Köksbryggeriet
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Instruktioner för
Dugges, FRESH
(4 liter)
Förberedelser

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• Två stora kastruller (minst 5-liter)

• En slev

• En sil

• En sax

• En tratt

• En visp

• En stor skål

• 1,5 dl. Socker

• Frysblock (alternativt mycket is)

 

Bryggningen tar 2-3 timmar. Sätt igång!


1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. 

2. Sterilisering – Häll över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
 5 TIPS FÖR SNABBARE RENGÖRING

1. Använd ett desinfektionsmedel där du inte behöver efterskölja. Mycket bekvämare, spar vatten och framförallt tid. 
Köptips: Saniclean

2. Använd Flasksköljare. Istället för att slabba runt med flaskor i en hink eller diskhon, fyll flasksköljaren med desinfektionsmedel, tryck ned flaskan och allt är klart!
3. Direkt efter rengöring av flaskorna ställer man de i ett flaskställ med droppbricka. Ordning och reda gör att bryggningen går snabbare. 
4. Rengör ALLTID jäskärlet direkt efter flaskning istället för att spara tills nästa bryggning. Det enklaste sättet är att diska ur med borste och sen fylla upp med vatten och ett enzymbaserat rengöringsmedel. Låt stå över natten och nästa dag är allt tip-top-fräscht!
Köptips: Borste för jäskärl
Köptips: Enzybrew rengöringsmedel

5. Ha alltid som vana att fylla en sprayflaska med desinfektionsmedel. Sprayflaskan blir till ett mycket snabbt och effektivt verktyg vid bryggningen. 
Köptips: Sprayflaska

3. Nu börjar det! – Fyll en kastrull med  5 liter kallvatten. Häll i den torkade malten (spraymalt). Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt. Sätt på maxvärme och låt allt koka upp. När allt kokar häll i 1,5 dl. strösocker. Sänk värmen och låt småputtra i ca. 60 min. 

 


4. Hop Stand
 – När 60 min har gått, stäng av värmen och låt vörten svalna. Mät med en termometer tills tempereaturen är 80 grader. Häll i 2/3 av Mosaic-humlen och hälften av Ekuanot-humlen. Resten av humlen sparar du till torrhumlingen, se punkt 11! Ta bort eventuellt skum som bildas med en sked. Låt kastrullen stå i 20 minuter.  

 


5. Kylning
– När 20 min har gått ska allt kylas ner till 21 grader. Det tar mellan 45-60 minuter. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.

6. Kylning
– När vätskan kommit ner till 21 grader är det dags att hälla i vörten i jäskärlet. Använd din tratt och sil så att du får ner en ren vört i jäskärlet.

(Det är nu du ska göra första mätningen om du är intresserad av alkoholhalten, dvs. mäta OG. Du som vill köpa produkt för mäta alkoholhalten klickar här)

 


7. Jäsning
– Häll i hälften av jästen ner i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning, kolla då bara utgångsdatum på jästen. 
8. Jäsning
– Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Använder du VWP rekommenderar vi att använda diskhandskar. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.
9. Jäsning
– Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.
10. Nästan klart!
– Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (17-25 grader) i ca. 14 dagar. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Det viktiga är ATT det bubblar, det betyder att jäsprocessen är igång.

 

11. Få påminnelser! Vill du bli automagiskt påmind om när det är dags för nästa steg och även få tips på hur du kan vara väl förberedd så fyll i din e-postadress nedan så fortsätter vi hjälpa dig och just din bryggning!


 12. Torrhumla – Detta öl ska torrhumlas ordentligt, två gånger till och med. Första gången när ölet fortfarande jäser och ytterligare en gång när ölet jäst klart.

När ölet har jäst i ca. 2 dagar är det dags att torrhumla. Till den första torrhumlingen används hälften av Ekuanot-humlen som är kvar och resten av Mosaic-humlen. Ta försiktigt loss silikonproppen med jäsröret från jäskärlet. Häll ned den mängd humle som ska användas i jäskärlet och montera tillbaka silikonproppen med jäsröret.

13. Torrhumla igen! – När ölet har jäst i totalt 13 dagar är det dags att torrhumla för sista gången. Ta försiktigt loss silikonproppen med jäsröret från jäskärlet. Häll ned resten av humlen (inklusive den påse märkt Citra) i jäskärlet och montera tillbaka silikonproppen med jäsröret.
14. Väntan…
– Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska som du sen kan använda till att tappa upp din egen öl i ELLER så kan du beställa glasflaskor från oss här!


Tips! Gör flaskorna ännu finare genom att köpa Det Lilla Köksbryggeriets egna etiketter här!

 

Fortsätt till flaskning...

 

Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X