Instruktioner för Dugges, FRESH (4 liter) - Det Lilla Köksbryggeriet


Instruktioner för
Dugges, FRESH
(4 liter)
Förberedelser

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• Två stora kastruller (minst 5-liter)

• En slev

• En sil

• En sax

• En tratt

• En visp

• En stor skål

• 1,5 dl. Socker

• Frysblock (alternativt mycket is)

 

Bryggningen tar 2-3 timmar. 


Viktig info


Beroende på när du har köpt ditt kit från oss ingår det olika typer av desinfektionsmedel. De olika alternativen är: 


1) Ett avlångt rör med brun vätska
2) En flaska märkt Saniclean
3) En burk märkt VWP 

Med det första alternativet blandar du 15 ml desinfektionsvätska med 5 liter vatten. Vätskan behöver inte eftersköljas och kräver cirka 1 min kontakttid för att desinficera.

Med de två senare alternativen ber vi er läsa instruktionerna på flaskan resp. burken för hur ni ska använda desinfektionsvätskorna.
 
Sätt igång!


1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. 

2. Sterilisering – Häll över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
 


3. Nu börjar det! – Fyll en kastrull med  5 liter kallvatten. Häll i den torkade malten (spraymalt). Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt. Sätt på maxvärme och låt allt koka upp. När allt kokar häll i 1,5 dl. strösocker. Sänk värmen och låt småputtra i ca. 60 min. 

 


4. Hop Stand
 – När 60 min har gått, stäng av värmen och låt vörten svalna. Mät med en termometer tills tempereaturen är 80 grader. Häll i 2/3 av Mosaic-humlen och hälften av Ekuanot-humlen. Låt kastrullen stå i 20 minuter.  

 


5. Kylning
– När 20 min har gått ska allt kylas ner till 21 grader. Det tar mellan 45-60 minuter. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.

6. Kylning
– När vätskan kommit ner till 21 grader är det dags att hälla i vörten i jäskärlet. Använd din tratt och sil så att du får ner en ren vört i jäskärlet.

 


7. Jäsning
– Häll i hälften av jästen ner i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning, kolla då bara utgångsdatum på jästen. 
8. Jäsning
– Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Använder du VWP rekommenderar vi att använda diskhandskar. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.
9. Jäsning
– Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.
10. Nästan klart!
– Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (17-25 grader) i ca. 14 dagar. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Det viktiga är ATT det bubblar, det betyder att jäsprocessen är igång.

11. Torrhumla – Detta öl ska torrhumlas ordentligt, två gånger till och med. Första gången när ölet fortfarande jäser och ytterligare en gång när ölet jäst klart.

När ölet har jäst i ca. 2 dagar är det dags att torrhumla. Till den första torrhumlingen används hälften av Ekuanot-humlen som är kvar och resten av Mosaic-humlen. Ta försiktigt loss silikonproppen med jäsröret från jäskärlet. Häll ned den mängd humle som ska användas i jäskärlet och montera tillbaka silikonproppen med jäsröret.

12. Torrhumla igen! – När ölet har jäst i totalt 13 dagar är det dags att torrhumla för sista gången. Ta försiktigt loss silikonproppen med jäsröret från jäskärlet. Häll ned resten av humlen (inklusive den påse märkt Citra) i jäskärlet och montera tillbaka silikonproppen med jäsröret.  
13. Väntan…
– Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska som du sen kan använda till att tappa upp din egen öl i ELLER så kan du beställa 12-pack glasflaskor från oss här!Fortsätt till instruktioner för flaskning...


Missa inget

Anmäl dig till Det Lilla Nyhetsbrevet och var först med nyheter om limiterade recept och bra deals från oss på Det Lilla Köksbryggeriet!