Brygg din egen Pang Pang öl
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Instruktioner för
Pang Pang Peach Pusher
(10 liter)
Förberedelser

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• Två stora kastruller (minst 5-liter)

• En slev

• En sil

• En sax

• En tratt

• En visp

• 200 gr. vanligt havregryn

• En stor skål

• Frysblock (alternativt mycket is)

 

Bryggningen tar 2-3 timmar. Innan du sätter igång själva vörtkoket (punkt 7, alltså efter surmäskning i två dagar) kan du förbereda persikopuré och vaniljstången. Köp fyra normalstora persikor och en vanlijstång (gärna ekologiskt). Skala och kärna ur persikorna. Mixa sedan persikorna släta och dela vaniljstången mitt itu. 


Tips! Märk ut på jäskärlet var 9 liter och 10 liter gränsen är för att förenkla kylprocessen.Viktig info


Beroende på när du har köpt ditt kit från oss ingår det olika typer av desinfektionsmedel. De olika alternativen är: 


1) Ett avlångt rör med brun vätska
2) En flaska märkt Saniclean
3) En burk märkt VWP 

Med det första alternativet blandar du 15 ml desinfektionsvätska med 5 liter vatten. Vätskan behöver inte eftersköljas och kräver cirka 1 min kontakttid för att desinficera.

Med de två senare alternativen ber vi er läsa instruktionerna på flaskan resp. burken för hur ni ska använda desinfektionsvätskorna.
 
Surölstricket!


Att brygga suröl är inte svårt. Det kräver bara planering. Tricket är att man måste sänka pH-värdet på ölen. Det gör man enkelt genom att börja två dagar i förväg.

Börja två dagar innan själva bryggningen. Ta fram den krossade malten (vetemalt + CaraPils), havregrynen, kastrull, bakterieröret, termometer och spraymalten. Du behöver inte sterilisera något inför det här steget. Börja med att värma upp 1,7 l vatten i kastrullen till 70 grader. Häll i den krossade malten och havregrynen och stäng av plattan. Lägg på locket och låt kastrullen stå i ca. 15 min. Sila bort den krossade malten med hjälp av en kökssil mellan två kastruller eller byttor. Gör silprocessen några gånger tills du har en ren vätska utan krossade maltrester i. Fyll på med kallvatten. Du ska ha totalt ca. 4,5 liter vätska i kastrullen. Häll i spraymalten i kastrullen och vispa tills alla klumpar har löst sig. Sätt på locket på kastrullen och vrid max på spisen och vänta tills vörten börjar koka. Stäng av plattan.

Kyl ned vörten i en vask fylld med kallvatten och is/kylklampar. Vörten ska ned till 40 grader. När vörten har nått önskad temperatur skakar du bakterieröret ordentligt och häller i hela innehållet i kastrullen. Slå om en handduk om kastrullen så du isolerar värmen i kastrullen. Kastrullen ska helst hålla en temperatur mellan 20-40 grader. Förslagsvis så ställer man in kastrullen i ugnen med endast ugnslampan på. Eller så hittar man något annat lite extra varmt ställe där kastrullen får stå.

Just i det här receptet från Pang Pang ska vi surmäska i två dygn. Men egentligen är det en smakfråga hur länge kastrullen ska stå. Det som händer i kastrullen är att mjölksyran bildas och sänker pH-värdet i vörten. Rent generellt kan man säga att om man låter kastrullen stå ett dygn så blir ölen syrlig likt en berliner weisse, låter man den stå två dygn kommer ölen bli sur mer likt en suröl.


Sätt igång!


1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. (Obs. utrustningen på bilden är inte 10L-utrustning men principen är densamma)

2. Sterilisering – Häll över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
 5 TIPS FÖR SNABBARE RENGÖRING

1. Använd ett desinfektionsmedel där du inte behöver efterskölja. Mycket bekvämare, spar vatten och framförallt tid. 
Köptips: Chemipro SAN

2. Använd Flasksköljare. Istället för att slabba runt med flaskor i en hink eller diskhon, fyll flasksköljaren med desinfektionsmedel, tryck ned flaskan och allt är klart!
3. Direkt efter rengöring av flaskorna ställer man de i ett flaskställ med droppbricka. Ordning och reda gör att bryggningen går snabbare. 
4. Rengör ALLTID jäskärlet direkt efter flaskning istället för att spara tills nästa bryggning. Det enklaste sättet är att diska ur med borste och sen fylla upp med vatten och ett enzymbaserat rengöringsmedel. Låt stå över natten och nästa dag är allt tip-top-fräscht!
Köptips: Borste för jäskärl
Köptips: Enzybrew rengöringsmedel

5. Ha alltid som vana att fylla en sprayflaska med desinfektionsmedel. Sprayflaskan blir till ett mycket snabbt och effektivt verktyg vid bryggningen. 
Köptips: Sprayflaska

3. Mäskning – Detta steg är redan gjort tidigare i och med surölstricket.

4. Mäskning
– Detta steg är redan gjort tidigare i och med surölstricket.5. Lakning – Detta steg är redan gjort tidigare i och med surölstricket.

6. Lakning
– Detta steg är redan gjort tidigare i och med surölstricket.

7. Vörtkoket
– Nu härjar bakterierna fritt i din kastrull som har stått och surat mellan 24-48 h. Alla bakterier måste dödas genom att koka upp vörten återigen till 100 grader. På så sätt kan bakterierna inte kontaminera resten av din utrustning och du kan fortsätta att använda den till andra bryggningar. Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar häller du i laktosen. Laktosen är det som kommer skapa restsötma i ölet när det är färdigt. 

8. Vörtkoket
– Sänk värmen och låt småputtra i 10 minuter. Häll i vanlijstången och dess innehåll. Häll även ned persikopurén. Låt småputtra i ytterligare 5 min. Ta bort eventuellt skum som bildas under koket med en sked.

9. Kylning
– Nu ska allt kylas ner till ca. 40 grader grader. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.

10. Kylning – 
När vätskan kommit ner till 40 grader är det dags att hälla den kylda vörten i jäskärlet. Använd en desinficerad tratt och sil. Fyll
sedan på med kallvatten i jäskärlet för att nå önskad slutvolym och bra jästemperatur på 20 grader. Här kan du välja att fylla upp till 9 liter då kommer ditt öl bli runt 6%, alternativt fyller du på till 10 liter och då blir din öl cirka 5%.

(Det är nu du ska göra första mätningen om du är intresserad av alkoholhalten, dvs. mäta OG. Du som vill köpa produkt för mäta alkoholhalten klickar här)

11. Jäsning – Häll i hela paketet med jäst i jäsflaskan. 

12. Jäsning
– Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten (Har du VWP rekommenderar vi att du använder diskhandskar). Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.

13. Jäsning
– Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäshättan på jäskärlet.

14. Nästan klart!
– Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (17-25 grader) i ca. 14 dagar. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Det viktiga är ATT det bubblar, det betyder att jäsprocessen är igång.

15. Torrhumling – Efter ca. 3-4 dagar i jäskärlet tycker vi det är lämpligt att torrhumla ölet för första gången. Häll i halva påsen med humlen rakt ned i jäskärlet. Sätt sedan försiktigt tillbaka jäsrör och silikonpropp. När det har gått ca. 10 dagar är det dags att torrhumla för andra gången. Häll ned resten av humlen. Sätt sedan tillbaka jäsrör + silikonpropp och vänta till det totalt har gått 14 dagar.

16. Väntan…
– Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska som du sen kan använda till att tappa upp din egen öl i ELLER så kan du beställa glasflaskor från oss här!Fortsätt till flaskning...

Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X