Instruktioner för Hard Seltzer 4 liter
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Instruktioner för
HARD SELTZER!
(4 liter)
Förberedelser

Förutom ett ölbryggningskit från Det Lilla Köksbryggeriet, kommer du att behöva följande när du brygger:

 

• En stor kastrull (minst 5-liter)

• En slev

• En sax

• En tratt

• En visp

• Frysblock (alternativt mycket is)

 

Bryggningen tar ca. 1 timme. 


Sätt igång!

1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. 

2. Sterilisering – Häll över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
 5 TIPS FÖR SNABBARE RENGÖRING

1. Använd ett desinfektionsmedel där du inte behöver efterskölja. Mycket bekvämare, spar vatten och framförallt tid. 
Köptips: Saniclean

2. Använd Flasksköljare. Istället för att slabba runt med flaskor i en hink eller diskhon, fyll flasksköljaren med desinfektionsmedel, tryck ned flaskan och allt är klart!
3. Direkt efter rengöring av flaskorna ställer man de i ett flaskställ med droppbricka. Ordning och reda gör att bryggningen går snabbare. 
4. Rengör ALLTID jäskärlet direkt efter flaskning istället för att spara tills nästa bryggning. Det enklaste sättet är att diska ur med borste och sen fylla upp med vatten och ett enzymbaserat rengöringsmedel. Låt stå över natten och nästa dag är allt tip-top-fräscht!
Köptips: Borste för jäskärl
Köptips: Enzybrew rengöringsmedel

5. Ha alltid som vana att fylla en sprayflaska med desinfektionsmedel. Sprayflaskan blir till ett mycket snabbt och effektivt verktyg vid bryggningen. 
Köptips: Sprayflaska 

3. "Mäskning" – Koka upp 2 liter vatten i en kastrull. Häll i allt socker. När sockret har blandat sig med vattnet häller du i 2 liter vatten till. 


4. Kylning
– Nu ska allt kylas ner till 20 grader. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där. När vätskan är 20 grader häller du ned allt i jäskärlet.

(Det är nu du ska göra första mätningen om du är intresserad av alkoholhalten, dvs. mäta OG. Du som vill köpa produkt för mäta alkoholhalten klickar här)

 


5. Jäsning
– Häll i hälften av jästen ner i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning, kolla då bara utgångsdatum på jästen. OBS! Du behöver inte bry dig om att re-hydrera som det står instruktioner om på jästpaketet. Det behövs inte för denna volym. 


6. Jäsning
– När jästen är i kärlet häller du ned jästnärssaltet (jästnäringen). 


7. Jäsning
– Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Använder du VWP rekommenderar vi att använda diskhandskar. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vätskan och reagera med jästen.


8. Jäsning
– Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.
9. Nästan klart!
– Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (17-25 grader) i ca. 14 dagar. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Det viktiga är ATT det bubblar, det betyder att jäsprocessen är igång.  

10. Smaksättning – När det är ca. 3 dagar kvar på jäsningen ska du smaksätta din Hard Seltzer. Detta gör du genom att förbereda någon form utav juice tex. pressad citron. Det blir bra med ca. 100 ml. Häll juicen rakt ned i jäskärlet och förslut med silikonpropp och jäsrör. Totalt ska din hard seltzer jäsa i ca. 14 dagar. För dig som har fått med en påse Yuzu i receptkitet kan du hälla ned juicen rakt ned i jäskärlet.   
11. Väntan…
– Medan du väntar i 14 dagar passar du på att leta lite fina flaskor som du sen kan använda till att tappa upp din egen hard selzer i ELLER så kan du beställa glasflaskor från oss här!


Tips! Gör flaskorna ännu finare genom att köpa Det Lilla Köksbryggeriets egna etiketter här!

 

Fortsätt till flaskning... (denna länk är flaskning av öl, men metoden är lika för hard seltzer)

Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X