Instruktioner för
HARD SELTZER!
(10 liter)

Förberedelser
Förrutom ett ölbryggningskit från Det Lilla Köksbryggeriet, kommer du att behöva följande när du brygger:
• En stor kastrull (minst 5-liter)
• En slev
• En sax
• En tratt
• En visp
• Frysblock (alternativt mycket is)
Bryggningen tar ca. 1 timme.
Sätt igång!

1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. 
3. "Mäskning" – Koka upp 4 liter vatten i en kastrull. Häll i allt socker. När sockret har blandat sig med vattnet häller du i 1 liter vatten till.
4. Kylning – Nu ska allt kylas ner till 20 grader. Börja med att kolla hur varmt din vätska är. När den är ca. 60 grader kan du hälla den i ditt jäskärl (för varm vätska kan smälta jäskärl om de är gjorda i plast eller spräcka jäskärl av glas). Fyll på med kallvatten i ditt jäskärl tills du når 10 liter. Kolla temperaturen, är den inte nere i 20 grader kan du sänka ned jäskärlet i ett isbad för att nå 20 grader.
(Det är nu du ska göra första mätningen om du är intresserad av alkoholhalten, dvs. mäta OG. Du som vill köpa produkt för mäta alkoholhalten klickar här)
5. Jäsning – Häll i hela paketet med jästen ner i jäskärlet. OBS! Du behöver inte bry dig om att re-hydrera som det står instruktioner om på jästpaketet. Det behövs inte för denna volym.
6. Jäsning – När jästen är i kärlet häller du ned jästnärssaltet (jästnäringen).
7. Jäsning – Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Använder du VWP rekommenderar vi att använda diskhandskar. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vätskan och reagera med jästen.
8. Jäsning – Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.
9. Nästan klart! – Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (17-25 grader) i ca. 14 dagar. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Det viktiga är ATT det bubblar, det betyder att jäsprocessen är igång.
10. Smaksättning – När det är ca. 3 dagar kvar på jäsningen ska du smaksätta din Hard Seltzer. Detta gör du genom att förbereda någon juice tex. pressad citron. Det blir bra med ca. 100 ml. Häll juicen rakt ned i jäskärlet och förslut med silikonpropp och jäsrör. Totalt ska din hard seltzer jäsa i 14 dagar. För dig som har fått med en påse Yuzu i receptkitet kan du hälla ned juicen rakt ned i jäskärlet.
11. Få påminnelser! Vill du bli automagiskt påmind om när det är dags för nästa steg och även få tips på hur du kan vara väl förberedd så fyll i din e-postadress nedan så fortsätter vi hjälpa dig och just din bryggning!
12. Väntan… – Medan du väntar i 14 dagar passar du på att leta upp lite fina flaskor som du sen kan använda till att tappa upp din egen hard selzer i ELLER så kan du beställa glasflaskor från oss här!
Tips! Gör flaskorna ännu finare genom att köpa Det Lilla Köksbryggeriets egna etiketter här!