Obs!
KLICKA HÄR OM DU BRYGGER MED JÄSHINK
BRYGGER DU MED PET CARBOY FÖLJER DU INSTRUKTIONERNA NEDAN
(SE BILD PÅ PET CARBOY VID STEG 2)
↓
↓
↓
↓
↓
Instruktioner för
MIDSOMMAR, PRIMA SOMMAR ALE!
(10 liter)
Förberedelser
Följande kommer du att behöva när du brygger:
• Två stora kastruller (minst 5-liter)
• En slev
• En sil
• En sax
• En tratt
• En visp
• En stor skål
• Ett svalt ställe
• Frysblock (alternativt mycket is)
Bryggningen tar 2-3 timmar.
Tips! Märk ut på jäskärlet var 9-liter och 10-liter gränsen är för att förenkla kylprocessen.
Sätt igång!
1. Sterilisering – OBS! Renlighet är väldigt viktigt när du brygger öl. Följ instruktioner som står på desinfektionsmedlet NOGA. Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan. (Obs. utrustningen på bilden är inte 10L-utrustning men principen är densamma)
*PET Carboy med tappkran på bild. Instruktionerna på denna sida gäller även PET Carboy utan tappkran.
2. Sterilisering – Häll över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
3. Mäskning – Värm 1,6 liter vatten i en kastrull till 70 grader och häll i den krossade malten. Ställ av kastrullen från plattan.
4. Mäskning – Behåll locket på så att värmen inte går ner för mycket. För att behålla värmen kan man vira en handduk runt kastrullen. I det här läget har man som bryggare ett val. Antingen låter man mäsken stå i 15 min. Då bidrar malten fortfarande med lite smak, kropp och färg till ölet. Dock finns risken att ölet kommer bli grumligt. Alternativt kan du låta mäsken stå 60 min eller tills vätskan har blivit helt klar/transparent. Då minskar du risken för att ölet i slutändan blir grumligt. Det senare alternativet ger även mer kropp och smak från malten.
5. Lakning – Dags att sila bort malten från vätskan. Häll över vätskan genom en sil till din andra kastrull (malten blir kvar i silen). Häll vätskan genom malten i silen 4 gånger, fram och tillbaka mellan kastrullerna.
6. Lakning – Nu fyller du på med kallvatten så att du får totalt 4,5 liter vätska. Sen häller du i den torkade malten, spraymalt. Rör om med en visp tills den har blandat ut sig och det är klumpfritt.
7. Vörtkoket – Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar häller du i humlen. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är liten.
8. Vörtkoket – Sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter. Ta bort skum som bildas under koket med en sked.
9. Kylning – Nu ska allt kylas ner till ca. 40 grader grader. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.
*PET Carboy med tappkran på bild. Instruktionerna på denna sida gäller även PET Carboy utan tappkran.
10. Kylning – När vätskan kommit ner till 40 grader är det dags att hälla den kylda vörten i jäskärlet. Använd en desinficerad tratt och sil. Fyll sedan på med kallvatten i jäskärlet för att nå önskad slutvolym och bra jästemperatur på 20 grader. Här kan du välja att fylla upp till 9 liter då kommer ditt öl bli runt 5%, alternativt fyller du på till 10 liter och då blir din öl cirka 4%.
(Det är nu du ska göra första mätningen om du är intresserad av alkoholhalten, dvs. mäta OG. Du som vill köpa produkt för mäta alkoholhalten klickar här)
11. Jäsning – Häll i hela paketet med jäst i jäsflaskan.
12. Jäsning – Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten (Har du VWP rekommenderar vi att du använder diskhandskar). Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.
*PET Carboy med tappkran på bild. Instruktionerna på denna sida gäller även PET Carboy utan tappkran.
13. Jäsning – Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäshättan på jäskärlet.
14. Nästan klart! Ställ jäskärlet på något mörkt ställe i rumstemperatur i cirka 14 dagar. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Ibland bubblar det inte alls. Men jäsprocessen är med största sannolikhet igång!
15. Få påminnelser! Vill du bli automagiskt påmind om när det är dags för nästa steg och även få tips på hur du kan vara väl förberedd så fyll i din e-postadress nedan så fortsätter vi hjälpa dig och just din bryggning!
16. Väntan… – Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska som du sen kan använda till att tappa upp din egen öl i ELLER så kan du beställa glasflaskor från oss här!
Tips! Gör flaskorna ännu finare genom att köpa Det Lilla Köksbryggeriets egna etiketter här!
Till flaskning MED tappkran
Till flaskning UTAN tappkran