Brygg ditt eget julöl

Gör julen lite godare genom att brygga ditt eget julöl. Julen är det tillfället då vi på Det Lilla Köksbryggeriet säljer som mest utrustning, recept för både vana hembryggare men även nybörjare. Ska man ha ett bra hembryggt julöl ska man helst sätta igång redan i oktober så att ölet får jäsa klart och stå till sig lagom till julen.
Innan du fortsätter att läsa nedan är det bra om du tar det av vår grundartikel i hur man designar ölrecept.
I den här artikeln kommer vi både gå igenom hur man kan tänka när man utformar ett recept till julen men även ge förslag på ett recept som vi själva tycker passar bra till julen.
Första steget i att designa ett ölrecept är att fundera kring vad det är man vill uppnå. Vilken roll ska ölet spela? Till julen finns det många funktioner för ett öl. Är det ett matöl som ska passa till julbordet, är det ett öl som ska avnjutas efter maten när lugnet börjar lägga sig, eller är det ett öl som slutar som gå-bort-present till adventsfikat? Här kommer lite tankar kring vilken typ av öl man vill göra och hur man ska tänka kring designen av receptet då.
Julbordsölet
Säg att du vill göra ett riktigt bra matöl som passar julbordet. Börja med att utgå från maten. För de flesta ser julborden mer eller mindre likadana ut. Det är sill, lax, köttbullar, sillsallad, julskinka och kanske revbenspjäll. Ofta är det mycket mat och därför är det smart att välja ett öl som inte mättar. Välj ett öl med lätt munkänsla, en lager eller en fräsch ale. Välj inte ett öl som känns tungt som en stout eller ett öl med kraftig beska som en tung IPA. I och med att det är rätt mycket fisk till julbordet både med sill och lax är det kul att välja ett öl med lite citrustoner. Som alla vet fungerar citron och fisk väldigt bra ihop. Därför kan det vara kul att välja en humlesort som ger citrustoner, tex. Citra eller Mosaic. Ett spännande matöl till julbordet skulle i så fall kunna vara en modern lager, dvs. ett lageröl med lätt munkänsla, rena smaker och sen krydda det med Citra humle som gör att ölet drar lite mot exotiska frukter men framförallt bidrar med citrustoner.
Mysölet
Vill du däremot göra ett öl som ska avnjutas efter maten, när presenterna är utdelade och kvällen börjar lida mot sitt slut då kanske du ska våga dig på en stout. Något lite mörkare, lite svårare rent smakmässigt. Kanske ett öl med högre alkoholstyrka. En högre alkoholhalt rymmer mer smaker eftersom alkohol är en smakbärare. Efter maten vill man ofta ha något sött, som rundar av alla salta och feta smaker från julbordet. Låt även det inspirera ditt öl genom att ge ölet en högre restsötma. I det här fallet kan ett förslag vara att göra en Vanilla stout. Hur gör man det? Välj en vanlig basmalt tex. pale ale malt men komplettera med en mörkare maltsort som tex. Chokladmalt. Mäska in med lite högre temp 72 grader får att få till restsötman. Använd flera olika sorters humle för att öka komplexiteten och balansen rent smakmässigt. Tex. Cascade i botten som är en bra allroundhumle och ger fin beska och sen Centennial för att addera lite blommighet och grapefrukt till smak och arom. När ölet sen jäst ut slänger du i ekchips i jäskärlet och låter ölet stå i 1v. extra för att få en rund och härlig vaniljsmak.
Gå-bort-ölet
Säg att du ska bort på adventsfika och vill ha med dig något personligt. Då kan det såklart vara kul att ha med egenbrygd öl. Då har du råd att vara lite mer kreativ. En idé kan vara att krydda ölet med något som passar tillfället - glöggkryddor. I ett sånt fall ska du tänka på att brygga ett enkelt öl i grunden som inte sticker ut så mycket utan mer låter glöggkryddorna spela första fiol. Ett förslag är att brygga en enkel American Pale ale på vanlig pale ale, där lite crystal blandas i för att skapa en mer spännande färg. Använd endast en sort humle för att skapa en platt smakpalett från humlen. Ett förslag är Hallertau Tradition, som är en klassisk aromhumle med drag åt granskott och lite örtighet. Sen köper du helt vanliga glöggkryddor i en livsmedelsbutik (nejlika, stjärnanis, kanel, ingefära, kardemumma). När ölet sen har jäst 1 v. torrhumlar du med glöggkryddorna. För proportion är alltid bäst att experimentera sig fram. Men för 20 liter kan vi rekommendera mellan 80-120 gr. glöggkryddor.
En riktigt bra julöl
Nedan följer ett bra recept på julöl för er som vill brygga 4 liter julöl som passar till julbordet. Ett recept som vi på Det Lilla Köksbryggeriet har bryggt många gånger till jul. Ett pilsnerliknande öl med svag smak av citrus, honung och timjan.
500 gr. spraymalt light
200 gr. Carahell
25 gr. East Kent Golding
Torrjäst - Mangrove M54 (California Lager)
Svårare än så behöver det inte vara, Lycka till!