Instruktioner för SURÖL (4 liter) - Det Lilla Köksbryggeriet
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Instruktioner för
SUR, Suröl
(4 liter)




Förberedelser

Följande kommer du att behöva när du brygger:

 

• Två stora kastruller (minst 5-liter)

• En slev

• En sil

• En sax

• En tratt

• En visp

• En stor skål

• Frysblock (alternativt mycket is)

 

Bryggningen tar 2-3 timmar + någon timme för att förbereda surölstricket.



Surölstricket!


Att brygga suröl är inte svårt. Det kräver bara planering. Tricket är att man måste sänka pH-värdet på ölen. Det gör man enkelt genom att börja brygga någon/några dagar i förväg.

Börja 24-48 h innan själva bryggningen. Ta fram den krossade malten, kastrull, bakterieröret, termometer och spraymalten. Du behöver inte sterilisera något inför det här steget. Börja med att värma upp 1,7 l vatten i kastrullen till 70 grader. Häll i den krossade malten och stäng av plattan. Lägg på locket och låt kastrullen stå i ca. 15 min. Sila bort den krossade malten med hjälp av en kökssil mellan två kastruller eller byttor. Gör silprocessen några gånger tills du har en ren vätska utan krossade maltrester i. Fyll på med kallvatten. Du ska ha totalt ca. 4,5 liter vätska i kastrullen. Häll i spraymalten i kastrullen och vispa tills alla klumpar har löst sig. Sätt på locket på kastrullen och vrid max på spisen och vänta tills vörten börjar koka. Stäng av plattan.

Kyl ned vörten i en vask fylld med kallvatten och is/kylklampar. Vörten ska ned till 40 grader. När vörten har nått önskad temperatur skakar du bakterieröret ordentligt och häller i hela innehållet i kastrullen. Slå om en handduk om kastrullen så du isolerar värmen i kastrullen. Kastrullen ska helst hålla en temperatur mellan 20-40 grader. Förslagsvis så ställer man in kastrullen i ugnen med endast ugnslampan på. Eller så hittar man något annat lite extra varmt ställe där kastrullen får stå.

Hur länge kastrullen ska stå är en fråga kring smak. Det som händer i kastrullen är att mjölksyran bildas och sänker pH-värdet i vörten. Rent generellt kan man säga att om man låter kastrullen stå ett dygn så blir ölen syrlig likt en berliner weisse, låter man den stå två dygn kommer ölen bli sur mer likt en suröl. 


Sätt igång!





1. Sterilisering – Börja med att diska allt som ska användas med diskmedel. Ta en rendiskad hink eller något som rymmer minst 5 liter. Blanda till desinfektionsvätska med vatten så det blir cirka 5 liter och fyll hinken med den vätskan.




2. Sterilisering – Häll över en liter av den utspädda vätskan i jäskärlet och skaka ordentligt. Fortsätt sedan att sterilisera stora grejer, som kastrull och hävert. Resten kan ligga kvar tills du behöver dem. Spara sen den utspädda steriliseringsvätskan under bryggningen (behövs i slutet).
 



5 TIPS FÖR SNABBARE RENGÖRING

1. Använd ett desinfektionsmedel där du inte behöver efterskölja. Mycket bekvämare, spar vatten och framförallt tid. 
Köptips: Saniclean

2. Använd Flasksköljare. Istället för att slabba runt med flaskor i en hink eller diskhon, fyll flasksköljaren med desinfektionsmedel, tryck ned flaskan och allt är klart!
3. Direkt efter rengöring av flaskorna ställer man de i ett flaskställ med droppbricka. Ordning och reda gör att bryggningen går snabbare. 
4. Rengör ALLTID jäskärlet direkt efter flaskning istället för att spara tills nästa bryggning. Det enklaste sättet är att diska ur med borste och sen fylla upp med vatten och ett enzymbaserat rengöringsmedel. Låt stå över natten och nästa dag är allt tip-top-fräscht!
Köptips: Borste för jäskärl
Köptips: Enzybrew rengöringsmedel

5. Ha alltid som vana att fylla en sprayflaska med desinfektionsmedel. Sprayflaskan blir till ett mycket snabbt och effektivt verktyg vid bryggningen. 
Köptips: Sprayflaska



3. Mäskning – Detta steg har du redan gjort innan.




4. Mäskning
– Detta steg har du redan gjort innan.



5. Lakning – Detta steg har du redan gjort innan.




6. Lakning – Detta steg har du redan gjort innan.

 


7. Vörtkoket
– Nu härjar bakterierna fritt i din kastrull som har stått och surat mellan 24-48 h. Alla bakterier måste dödas genom att koka upp vörten återigen till 100 grader. På så sätt kan bakterierna inte kontaminera resten av din utrustning och du kan fortsätta att använda den till andra bryggningar. Sätt spisplattan på max och låt vörten koka upp. När allt kokar häller du i humlen. Häll försiktigt, det finns risk att det kokar över om kastrullen är liten. 




8. Vörtkoket – Sänk värmen och låt småputtra i 15 minuter. Ta bort skum som bildas under koket med en sked.

 


9. Kylning
– Nu ska allt kylas ner till 21 grader. Det tar mellan 45-60 minuter. Ställ kastrullen i en vask fylld med kallt vatten och frysblock och/eller isbitar. Om du vill påskynda processen kan du fylla badkaret med kallvatten och sänka ned kastrullen där.





10. Kylning
– När vätskan kommit ner till 21 grader är det dags att hälla i vörten i jäskärlet. Använd din tratt och sil så att du får ner en ren vört i jäskärlet.

(Det är nu du ska göra första mätningen om du är intresserad av alkoholhalten, dvs. mäta OG. Du som vill köpa produkt för mäta alkoholhalten klickar här)

 


11. Jäsning
– Häll i hälften av jästen ner i jäskärlet. Den andra hälften av jästen kan du antingen slänga eller spara till en senare bryggning, kolla då bara utgångsdatum på jästen. 




12. Jäsning
– Sterilisera dina händer och skölj dem i kallt vatten. Använder du VWP rekommenderar vi att använda diskhandskar. Sätt en hand för öppningen på jäskärlet och skaka kärlet ordentligt i någon minut. Detta för att luft ska blandas in i vörten och reagera med jästen.




13. Jäsning
– Fyll på med vatten i jäsröret till max-nivån. Sätt fast jäsröret i silikonproppen. Tryck försiktigt silikonproppen tillsammans med jäsröret ned i jäskärlet.




14. Nästan klart!
– Ställ jäskärlet på något mörkt ställe (17-25 grader) i ca. 14 dagar. Det gör inget om du råkar gå över några dagar. Inom första dygnen kommer det sätta igång och bubbla i jäsröret. Det kan vara tätt mellan bubblorna och det kan ta lång tid mellan bubblorna. Det viktiga är ATT det bubblar, det betyder att jäsprocessen är igång.


15. Smaksättning – Efter cirka 7 dagar i jäskärlet tycker vi det är lämpligt att smaksätta ölet med bär och frukt. Vi rekommenderar att smaksätta med hallon och mango. Generellt kan man säga att det är bra att smaksätta med runt 100-200 gr. bär/frukt per liter. Använd tex. frysta bär från livsmedelsbutikerna. Se till att all frukt som blandas ned i vörten är i puréform och att den har kokat innan så den inte innehåller onödiga bakterier. Använd med fördel en desinfecerad tratt när du häller ned frukt/bär-purén i din vört. Du behöver inte blanda eller skaka runt smaksättningen utan låt det bara rinna ned i kärlet. Låt kärlet stå ytterligare 7 dagar.


16. Få påminnelser! Vill du bli automagiskt påmind om när det är dags för nästa steg och även få tips på hur du kan vara väl förberedd så fyll i din e-postadress nedan så fortsätter vi hjälpa dig och just din bryggning!


 




17. Väntan…
– Medan du väntar i 14 dagar passar du på att dricka lite god öl på flaska som du sen kan använda till att tappa upp din egen öl i ELLER så kan du beställa glasflaskor från oss här!


Tips! Gör flaskorna ännu finare genom att köpa Det Lilla Köksbryggeriets egna etiketter här!

 

Fortsätt till flaskning...

 

Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X