Instruktioner 20 liter 100 W Nya Carnegie Bryggeriet
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt


Instruktioner för
Nya Carnegie Bryggeriet, 100W 20-liter (BIAB-metoden) 

Alla våra 20 liters recept är helmaltsrecept och passar dig som redan har bryggt öl några gånger. Instruktionerna nedan utgår från att du har köpt ett av Det Lilla Köksbryggeriets BIAB-kit. Du har utrustningen som behövs och du är hyfsat bekant med ölbryggningens olika faser som mäskning, lakning, humlekok, kylning och jäsning. En förtydling är att 20-liters recepten alltså inte går att brygga i de 4- eller 10-liters ölbryggningskit som vi säljer på vår site. Om du saknar utrustning för att brygga 20 liter hittar du det här!

 
Brygger du med Grainfather? 


Följande kommer du att behöva när du brygger:


 

• BIAB-utrustning

• Recept för 20 liter


• Utrustning för att jäsa och flaska 20 liter öl


• Ev. vattenbehandling

• Ett ugnsgaller


• En visp


• En våg för att väga humle


• 200 gr. strösocker


Receptdetaljer Satsstorlek Koktid IBU OG FG Alk./%
20 liter 60 min - 1.054 1.009 Ca. 6%


Malt

Sort Mängd
Pilsner 5 kg
CaraPils 200 gr.
Strösocker 200 gr. 

Humlekok

Sort Mängd Tid
Amarillo 25 gr. Hopstand
Mosaic 25 gr.  Torrhumla dag 10
Centennial 100 gr. Torrhumla dag 10

Jäsning

Sort Temp
Hophead Ale (Mangrove Jack's M66) 18-22 grader

Mäskning

Steg Temp. Tid
In-mäskning 67 C 60 min
Ut-mäskning 78 C 10 min

Övrigt

Info Mängd
Rekommenderad vatten volym före kok 23-24 liter


Sätt igång!


1. Diska, desinficera

Börja med att rengör all din bryggutrustning. Det här är grunden för att få en välsmakande öl. Är man inte tillräckligt noga i denna fas ökar risken för infektion.  


2. Mäskning

I denna fas värmer du den krossade malten i varmt vatten. Det som händer är att vörten får rätt färg och jäsbara sockerarter och smak extraheras från den krossade maltet. Det är det förjäsbara sockret som senare äts upp av jästen och på så sätt bildas det alkohol i ölet.

 

Värm ca. 16 liter vattnet i ditt mäskkärl (kastrull) till 67 grader. Förbered mäskpåsen med att hälla i den krossade malten i påsen. Blanda gärna runt den krossade malten i påsen så att de olika maltsorterna blandas. När vattnet uppnått önskad temperatur sänker du ned mäskpåsen med krossad malt i kastrullen. Knyt mäskpåsen runt kastrullen. Rör runt med mäskpaddeln i den krossade malten så att all malt kommer i kontakt med det varma vattnet. Sätt på locket på kastrullen och låt allt stå i 60 min. Försök hålla temperaturen i mäsken runt in-mäskningstemperaturen. Med jämna mellanrum är det bra att röra runt med mäskpaddeln och kolla av temperaturen. 


Medan du mäskar kan det vara en bra idé att att värma ditt lakvatten som du ska ha i nästa fas. Du kommer behöva ungefär 7 liter lakvatten. Du kan även börja förbereda humlen inför humlekoket, dvs. väga och ta från kylen så den är rumstempererad när den läggs i. 


När 60 min ska du mäska ut. Det är inte svårare än att du höjer temperaturen till 78 grader i mäsken och sen låter mäsken stå i ytterligare 10 min.3. Lakning

Nu ska du filtrera bort de krossade maltkornen från vörten. Det är under lakningen du sköljer ur och släpper de resterande sockerarterna. 


Lyft upp mäskpåsen från kastrullen. Sätt ett ugnsgaller på kastrullen och lägg mäskpåsen med den blöta malten på gallret. Använd brygghandskar när du handskas med mäskpåsen då den är varm. Tryck ut vätskan från mäskpåsen så det droppar genom gallret ner i vörten. När den krossade malten är hyffsat torr ska du börja hälla på lakvattnet genom den krossade malten och påsen så att det fylls på till 23-24 liter i kastrullen. Detta moment görs bäst av två personer då mäskpåsen är varm och tung. Medan du lakar kan du maxa värmen på plattan så du redan nu börjar förbereda humlekoket.   


4. Vörtkoket

I humlekoket ger du ölet beska, smak och arom. Ju tidigare i koket du har i humle bidrar du med beska, desto senare smak och när det börjar närma sig slutet bidrar all ytterligare humle till aromen. 


Koka upp din vört till 100 grader. Låt vörten stå och småputtra i 60 min. Häll i strösockret någon gång under koket. Ta bort eventuellt skum som bildas under koket med en sked.

5. Hop stand

När 60 min. har gått ska vörten svalna. När din termometer visar 80 grader hälls humlen i enligt följande: 25 gr. Amarillo. Låt humlen ligga i på ca. 80 grader i 20 min. 

 


5. Kylning

När 20 min hop stand är över är det dags att kyla ned vörten till mellan 18-22 grader. För effektiv kylning rekommenderar vi att använda en kylspiral. Ju kortare tid kylningen tar desto mindre exponerar du vörten för syre och risken för oxidering minskar.


6. Jäsning

När vörten har nått 20 grader är det dags att föra över vörten från kastrullen till jäskärlet. Gör detta med en hävert och undvik att få med humlerester ner i jäskärlet (ev. kommer du behöva använda en sil under denna process). Under jäsprocessen blir vörten till öl. Lite förenklat så äter jästen upp sockret i vörten och förvandlar det till alkohol. 


När vörten är överförd till en desinficerad jäshink har du möjlighet att mäta OG (Original Gravity) vilket för detta recept ska vara ungefär 1.054. Sen är det dags att pitcha jästen. I våra recept använder vi torrjäst. Stoppa gärna ena sidan av jästpåsen i ett glas med utblandad desinfektionsvätska, klipp sedan upp jästpåsen med en desinficerad sax och häll i jästen försiktigt över vörten i jäshinken. Ta en desinficerad visp och vispa in syre i vörten (ca. 3 min). Sätt på locket på jäshinken och sätt i jäsröret i bussningen på locket. 


Låt allt jäsa till att du har rätt FG (1.009) på ölet enligt instruktionerna för ditt recept. Våra recept brukar kräva ca. 2 veckors jäsning för att jäsa ut tillräckligt. Var noga med att hålla en jämn jästemperatur för att ditt öl ska bli så bra som möjligt. 

7. Torrhumla

Den här ölen ska torrhumlas. Torrhumlingen ska ske 10 dagar in i jäsningen. Torrhumla då med all humle som är kvar.   


När jäsningen är klar ska du flaska ölet. 

 

 

Få 10% rabatt som ny kund!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var först med nyheter om recept, produkter och fina erbjudanden från oss på Det Lilla Köksbryggeriet! Just nu får du 10% rabatt* på ett köp som ny prenumerant hos oss på Lilla Köksbryggeriet! *Gäller för alla Det Lilla Köksbryggeriets egna produkter (kit, recept med mera)

X