Så blir du en bättre torrhumlare!
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

Allt du behöver veta om torrhumling...


Stigberget, Dugges och inte minst de amerikanska prisbelönta bryggerierna som The Alchemist och Hill Farmstead är alla kända för öl med extremt mycket humle både i smak och arom. Att torrhumla är det som måste göras om man vill ge näsan en extra skjuts då man häller upp sin IPA eller annan välhumlad öl. 




Att torrhumla innebär alltså att du tillför extra humle till ölet när det står och jäser. Det finns många frågor kring torrhumling. Ska man välja pellets eller kottar? När ska man häva ner humlen? Humlepåse eller inte? I den här artikeln ska vi försöka berätta allt det vi vet om det här med att torrhumla.



6 tips för bättre torrhumling:




1. Häll inte ned humlen förrän den aggressiva delen av jäsningen är över. Det som händer i så fall är att man ventilerar ut de härliga humlearomerna genom jäsröret. Kontraproduktivt. Det kan gärna få jäsa lite granna i jäskärlet, många hävdar nämligen att jäsningen hjälper till att dra ut aromen ur humlen. 



2. Vill du ha det lite enklare? Använd pellets. Pellets löser upp sig och på så sätt beblandar sig med vörten mer. Kottar funkar det med, men de lägger sig gärna på toppen och förblir där - torra och trista. Det kan så klart fixas till genom att stoppa ned dem i en humlepåse med en lämplig tyngd inuti så att kottarna dränks i öl och avger arom.



3. Vilken sorts humle? Det du förmodligen vill åt när du torrhumlar är aromen av citrus och exotiska frukter. Tre sorter som passar väldigt bra då är Citra (citrus), Mosaic (Citra på steroider) och Galaxy (citrus/passionsfrukt). Det här är Det Lilla Köksbryggeriets absolut favoritsorter när det kommer till torrhumling. 



4. Hur mycket humle ska man torrhumla med? Vi på Det Lilla Köksbryggeriet väljer att torrhumla med ca. 5-6 gr / liter. En annan referens är den New England IPA som bryggdes av Stigberget för GBG Beerweek 2016 och vann priser för bästa öl torrhumlades med så mycket som 10 gr / l. 




5. Hur länge ska man torrhumla? Vissa väljer att humlens kontakttid ska hållas kort (2-3 dagar) och då väljer de att maximera dosen av humle. Medan andra drar ned på volym av humle och förlänger kontakttiden (5-7 dagar). Vad som kan konstateras är ändå att du bör inte låta humlen ligga i fler än 7 dagar då riskerar taniner från humlen komma fram och lägga till oönskad beska och även lite gräsiga toner till ölet. 




6. Känner du att du vill ta det till nästa nivå? Tappa om ölet till en nytt jäskärl (sekundär) och torrhumla efter det. Många hävdar nämligen att jästkakan i jäskärlet snor mycket av humlen, men torrhumlar man i sekundären slipper man det huvudbryet. De absoluta proffsen torrhumlar i fatet. Tydligen upplever många av bryggerierna att de får ut ännu mer arom genom att torrhumla under tryck. VARNING! Att torrhumla under tryck kan resultera i ölfontän. 



Vill du testa torrhumling? Se vår produkt Humleboost!




Eller kolla in något av följande recept från Det Lilla Köksbryggeriet där torrhumling ingår: 


Stigberget


Oppigårds Amarillo


Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X