Göra eget vin
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

Så gör du eget vinUtrustning som du kan behöva för att brygga vinet är: 

Skogsvin-kit
och flaskor


Skogsvin
är Det Lilla Köksbryggeriets samlingsnamn för vin som baseras på det vi kan hitta i svenska skogar. Det kan vara blåbär, lingon, hjortron, hallon och liknande. Vinerna får ofta en spännande smak och upplevs runda och fina. När folk tänker på vin tänker man oftast på det vi hittar på Systembolaget - viner från Frankrike, Spanien, Italien, Sydamerika, Afrika och USA. Ställen där temperaturerna är högre än i Sverige och vinet baseras på druvor. Med skogsvin vill vi visa att det går att göra gott vin på svenska råvaror, en spännande produkt som är minst lika god som det konventionella vinet.

Att göra eget vin är enkelt. Det du behöver är råvaran (bär eller frukt), socker, lite tillsatser, jäst, vatten och inte minst tid. I Det Lilla Köksbryggeriets skogsvin använder vi råjuice av blåbär. Alltså färskpressade blåbär från jämtländska skogarna. Det är 100% bara blåbär.

Blåbärsjuicen blandar du ut med vatten och socker. Häller ned i ett jäskärl och tillsätter vinsyra för att öka syrehalten i vinet. Sen tillsätter du enbart jäst och helst jästnäring. Låt vinet jäsa ut, vilket kan ta 2-4 veckor. När vinet har jäst ut helt ska det tillsättas jässtop så att vinet inte får för sig att jäsa igen. Sen flaskas vinet med fördel på fina flaskor och lagras. Hemligheten med att göra eget vin är att det stå och lagra länge. Har man tålamod att lagra i ett år får man en riktigt värdefull utdelning på vinet. Vinet får en djupare karaktär och taninerna har utvecklats fint. Vinet går att dricka redan efter 3 månader men är då ofta lite syrligare än om man låter det stå och lagras. 

Gå ut och plocka bär i skogen eller köp Det Lilla Köksbryggeriets vinrecept här och testa gör ditt eget vin.

Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X