Eget ölrecept
Snabba leveranser inom 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

Designa ditt eget öl


Dags att skapa sitt eget öl! Ett unikt öl där du själv valt exakt hur det ska smaka. Det är mycket enklare än vad du tror och väldigt kul!

Efter att ha bryggt öl några gånger med färdiga receptsatser är det många som vill prova på att göra ett eget ölrecept. Vänta inte, gör det bara! Vi på Det Lilla Köksbryggeriet har satt ihop en guide för hur du kommer igång. När du har designat ditt första recept är det enkelt att fortsätta därifrån och utveckla utifrån det.

GUIDE
 1. Först och främst måste du bestämma vilket typ av öl du vill brygga. Ska det vara ett mörkt, ljust, starkt, humlebaserat eller maltbaserat, ale eller lager, osv. Här är vårt tips att börja med att starta enkelt - designa ett ale-recept. Det enklast att göra en vanlig IPA eller APA, alltså ett överjäst öl där man kan jäsa ölet i rumstemperatur och behöver inte bry sig om att hålla vissa temperaturer, vilket lageröl kräver.
 2. Nästa fråga är om du vill brygga helmaltsrecept eller delmäskning. I helmaltsrecept använder du bara krossad malt för att skapa maltnotan och alkoholhalten medan i delmäskning används mest krossad malt för att färga ölet och bidra till smaken lite granna men framförallt används spraymalt för att skapa maltkänslan och alkoholstyrkan. I delmäskningsrecept slipper du därmed börja lära dig hur olika maltsorter påverkar ölet. Vårt förslag är att börja med delmäskningsrecept för att bli lite varm i kläderna och fokusera humlens bidrag. När du har hittat rätt i djungeln av humle kan du börja göra helmaltsrecept och fortsätta att utforska maltsorterna och dess bidrag till ölet.
 3. När du har bestämt vilket typ av öl du ska göra och vilken mäskmetod du ska använda är det dags att beställa råvaror. I den här guiden ger vi dig inköpslista för en IPA som ska delmäskas. Vi tänker oss en IPA som är bärnstensfärgad, lite fruktig och någonstans mellan 5-6%. En bra formula för 4 liter är att då ta 500 gr. spraymalt, 25 gr. humlepellets och 200 gr. krossad malt + ett paket torrjäst.
 4. Inköpslistan:
  1. 200 gr. Krossad malt - Cara Red, rätt doserad ger den här krossade malten en lite mörkare öl, men ändå som håller sig mer mot bärnsten än mot den mörkare brun/röda färgen 
  2. 25 gr. humlepellets - Citra, en humlesort som på senare tid har varit den mest populära sorten. Är fruktig och påminner om exotiska frukter med svaga toner av citrus 
  3. 500 gr. spraymalt, Välj en av de ljusa sorterna och låt den krossade malten styra färgskalan 
  4. Torrjäst - Fermentis Safale US-05, En klassiker bland alejäster. Jäser ut ölet rent och låter humlen och malten bidra mycket till smak och arom 
 5. Utifrån ovan guide har du förmodligen lyckats sätta ihop ett öl som kommer smaka gott. Nästa gång du ska ta fram ett recept utgår du ifrån dina lärdomar och ditt första recept och fortsätter att utveckla det receptet. Det är enligt oss bästa sättet att förstå hur mycket du ska ta av alla ingredienser men även förstå varför ölet smakade si eller så och hur påverkade just den humlesorten ölet osv. Vill du öka slutvolymen alltså brygga 10 liter istället för 4 liter ökar du mängderna proportioneligt.
 6. Behöver du hjälp med att designa recept är du alltid välkommen att maila oss på info@koksbryggeriet.se så kan vi försöka hjälpa dig så gott vi kan. 

Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X