Eget ölrecept
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

Designa ditt eget öl


Dags att designa sitt eget öl! Ett unikt öl, där du själv har valt exakt hur det ska smaka. Det är mycket enklare än vad du tror och väldigt kul!

Efter att ha bryggt öl några gånger med färdiga receptsatser är det många som vill prova på att göra ett eget ölrecept. Vänta inte, gör det bara! Det Lilla Köksbryggeriet har satt ihop en guide för hur du kommer igång.  

GUIDE
  1. Först ska du bestämma vilket typ av öl du vill brygga. Vilken färg ska ölet ha, ska du brygga en speciell ölstil (lager, IPA, APA, stout, osv), är det malt- eller humlebaserat, styrka på ölet. Vi rekommenderar alltid till de som ska designa sitt första öl att göra recept för en egen IPA. Det är ett öl som är enkelt att få riktigt gott. Det är oftast humlebaserat istället för maltbaserat, vilket gör att du kommer långt med en enkel maltnota och behöver egentligen bara en maltsort. Det gör att du kan botanisera bland humlesorter istället vilket är enklare till en början i ens bryggarkarriär. En IPA är även enklare att jäsa än om man jämför med lager, eftersom en IPA jäser bra i rumstemperatur.
  2. Nästa steg är att bestämma om man ska brygga helmaltsrecept eller delmäskning. I helmaltsrecept använder du endast krossad malt för att skapa maltsmakerna och det är även krossad malt som bygger upp alkoholhalten i ölet. I delmäskning används mest krossad malt för att färga ölet. Det som ger maltnotan och alkoholstyrkan i delmäskning är spraymalt. I delmäskningsrecept slipper du därmed lära dig hur olika maltsorter påverkar ölet. Vår rekommendation är att börja med delmäskningsrecept för att bli lite varm i kläderna och fokusera på humlens bidrag. När du har hittat rätt i djungeln av humle kan du börja göra helmaltsrecept och fortsätta att utforska maltsorterna.
  3. När du har bestämt vilket typ av öl du ska göra och vilken mäskmetod du ska använda är det dags att bestämma råvaror. Vilka maltsorter ska jag köpa, vad vill jag ha ut av humlen och vilken jästsort representerar den stil av öl jag vill göra. 
  4. Välja maltsorter! Förenklat sett finns tre kategorier av maltsorter - basmalt, karamellmalt, specialmalt. Basmalten är det som det är mest utav i ölet. De vanligaste basmaltsorterna är pale ale malt, pilsnermalt, vetemalt. Karamellmalt är det som ger ölet färg. Den malten är en aning mer rostad än basmalten och ger ölet en lite mer karamellig ton och mörkare färg. Karamellmalt kan vara sorter som Cara Red, Carahell, Caramünch. Till sist har vi specialmalten -  Den är oftast hårt rostad. Det här är mörka maltsorter och används endast upp till ca. 10% i sin maltnota. Till den här kategorin hör till exempel chokladmalt. Vid delmäskning måste du även välja spraymaltsort. Här är det enklast att välja en ljus sort så låter du den krossade malten skapa färgstyrkan i ölet. OBS! Väljer du att göra en veteöl bör du använda vetespraymalt
  5. Välja humlesorter! Att välja humle är kul. Enklast är att tänka från vilken del av världen man vill bli inspererad av. Vill du skapa ett amerikanskt eller europeiskt öl. De amerikanska sorterna är fruktigare, inte sällan drar de åt grapefrukt och citrus och exotiska frukter som persika. Vanliga sorter är Amarillo, Citra, Mosaic, Cascade. Medan europeiska sorter är mer subtila och klassiska. Deras smaker och aromer går mer åt det örtiga hållet med toner av gräs och jord. Populära sorterna är Saaz, Perle, East Kent Golding och Tettnanger. När man väljer humlesorter kan man antingen bara köra på en sort. Det har fördelen att man lär sig hur just den sorten ter sig isolerat i smak och arom. Vill man balansera upp smakerna väljer man upp till 4 sorter som max. Humle används vid tre olika tillfällen i receptet. Första givan ges ofta vid uppkokets start. Den givan bidrar till beskan till ölet. Alltså ju mer man har i vid kokstart desto beskare blir ölet. Nästa giva ger smak och ska i ungefär 15-20 min innan koket är slut. Den sista givan ges när det är mellan 0-5 min kvar av koket. Den givan bidrar till ölets arom. 
  6. Välja jästsort! Till sist ska du välja kanske det viktigaste - jästen. Många säger att bryggaren fixar vörten, medan det är jästen som fixar ölet. Jästen sätter mycket karaktär på ölet. Det absolut enklaste sättet att välja jäst är att bläddra bland alla olika jästsorter och välja det som låter mest spännnade och den jäst som kommer fungera att använda med dina förutsättningar tex. hur mycket tid du har eller vilken temperatur du kan erbjuda jäsningen. När man har bestämt vilket typ av öl man vill göra är beslutet oftast inte så svårt. Man väljer bland lager, vete eller ale jäst. En av de mest populära sorterna genom tiderna är en torrjäst från Fermentis som heter US-05. Den är populär för att den jäser ut ölet stadigt samtidigt som den är ren i sin smakprofil och låter humlen styra smaken snarare än att jästen gör det. 
  7. Inköpslista - När du har valt humle, malt och jäst sätter du ihop en inköpslista. Här ger vi förslag på en inköpslista för en IPA som ska delmäskas. Vi tänker oss en IPA som är bärnstensfärgad, lite fruktig och någonstans mellan 5-6%. En bra formula för 4 liter är att ta 500 gr. spraymalt, 25 gr. humlepellets och 200 gr. krossad malt + ett paket torrjäst. Med de här proportionerna på råvaror kan man göra de flesta typer av öl. Vill man ha ett mörkare öl, tar man en hårt rostad maltsort. Föredrar man ett engelskt öl tar man en engelsk humlesort. Vill man göra ett veteöl tar man vetespraymalt och väljer en jäst som lämpar sig för just veteöl. Är du sugen på en NEIPA (en sort med mycket humle i) dubblar man bara humleproportionen och kanske väljer två olika sorters humle.
  8. Inköpslistan:
    1. 200 gr. Krossad malt - Cara Red, rätt doserad ger den här krossade malten en lite mörkare öl, men ändå som håller sig mer mot bärnsten än mot den mörkare brun/röda färgen 
    2. 25 gr. humlepellets - Citra, en humlesort som på senare tid har varit den mest populära sorten. Är fruktig och påminner om exotiska frukter med svaga toner av citrus 
    3. 500 gr. spraymalt, Välj en av de ljusa sorterna och låt den krossade malten styra färgskalan 
    4. Torrjäst - Fermentis Safale US-05, En klassiker bland alejäster. Jäser ut ölet rent och låter humlen och malten bidra mycket till smak och arom 
  9. Utifrån ovan guide har du garanterat sätta ihop ett öl som kommer smaka riktigt gott. Nästa gång du ska ta fram ett recept utgår du ifrån dina lärdomar från ditt första recept och fortsätter att utveckla det receptet. Ska ölet vara ljusare? I så fall byt ut den krossade malten till en ljusare sort. Eller ska ölet ha en kraftigare citrusarom, i så fall skippa de två första humlegivorna och satsa på att kanske bara ha 25 gr. Mosaic precis när vörten kokat klar. Det är det bästa sättet att förstå hur mycket du ska ta av alla ingredienser men även förstå varför ölet smakade si eller så och hur påverkade just den humlesorten ölet osv. Vill du öka slutvolymen alltså brygga 10 liter istället för 4 liter ökar du mängderna proportioneligt.
  10. Behöver du hjälp med att designa recept är du alltid välkommen att maila oss på info@koksbryggeriet.se så kan vi försöka hjälpa dig så gott vi kan. 

Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X