Gör egen Tonic
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

4 enkla steg för att göra sin egen Tonic


Tonic var ursprungligen tänkt att drickas för att stå emot malaria i Asien och Afrika. Den effektiva substansen för denna magiska dryck var Kinin (även kallad Kinabark). Det är Kinin som skapar den karaktäristiska bittra smaken. På den tiden var halten Kinin väldigt mycket högre än vad den är i dagens Tonic. När man tillslut ledsnade på den V Ä L D I G T bittra smaken började man blanda ut den med andra smakämnen som citrus och minskade andelen Kinin. Resultatet blev då vad som i dag kallas Tonicvatten.

I dag är Tonic mer känt som det man blandar med Gin för att skapa Gin & Tonic. Men det fungerar även väldigt bra som måltidsdryck. På senare år har det dykt upp ett flertal tillverkare av hantverkstonic. En produkt där man lagar Tonicen från naturliga ingredienser utan tillsatser men även experimenterar med smaksättningen.

Hur gör man egen Tonic? Grunden för att laga egen Tonic är att göra Tonic Syrup. Det blir ett koncentrat som sedan blandas med kolsyrat vatten.

Här följer 4 enkla steg för att göra egen Tonic:

Steg 1: Basen + kryddningen
En kryddmix där ett måste är Kinin. Andra kryddor som passar är olika torkade citrusfrukter och något som adderar sting så som kryddpeppar eller liknande. Kinin är det som ger den bittra smaken. Addera även citronsyra för hållbarheten.

Steg 2: Koket
Blanda kryddmixen med 60 graders vatten. Låt stå ca. 60 min och sug in smakerna. Låt sedan vätskan svalna.

Steg 3: Sötningen
Söta blandningen med socker eller agavesirap (att föredra för en lite rundare smak). Häll sedan upp blandningen i lämpliga flaskor.

Steg 4: Smaksättning
För den nyfikna kan man även smaksätta lite extra i slutet. Tips är att ta färska kryddor eller örter och skölja av dem och sen stoppa rakt ned i burken eller flaskan där man förvarar sin Tonic Syrup.

Kolla in Det Lilla Köksbryggeriets egna DIY Tonic Syrup kit.

Drinkrecept på Gin & Tonic med egen Tonic Syrup

1. Häll upp ett lämplig glas med is.
2. Häll i 2 cl. Tonic Syrup
3. Häll i 4 cl. kvalitets Gin, gärna tillverkad i Sverige.
4. Toppa med bordsvatten


Lycka till!

Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X