TIPS & TRICKS
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

Sex nyttiga tips till dig som vill brygga ett kristallklart öl...

En gång för alla. Det är inte farligt att dricka ett lite grumligt öl. Ta exemplet med en välhumlad New England IPA - där är grumset det som definierar själva stilen. En stil som har blivit enormt stor senaste åren. Men du kanske ändå vill brygga ett öl utan grumlighet? Här nedan får du lite tips på hur du brygger ett kristallklart öl.

För det första. Tappar man på flaska och skapar kolsyra genom prima, då är det snudd på omöjligt att göra blanka öl. Detta eftersom det extra socker (priman) man tillför för att skapa kolsyra även kommer skapa fällning när jästen får smaka på sockret. Den här fällningen är det man ser på botten av flaskan i många hembryggda öl. Tappar man på fat, då går det absolut att skapa riktigt skarpa öl, helt utan grums. Och vill man, kan man ju flaska från fatet och på så sätt finns även möjligheten att skapa ett klart hembryggt öl även på flaska. 

Nedan följer sex stycken relativt enkla och grundläggande tips för hur man brygger öl utan att det ska bli grumligt. Det sista tipset är överkurs, men enligt utsago har det väldigt god effekt. 

1. Tålamod. Det råder lite delade meningar om det här tricket. Men vi menar att om man låter ölet stå lite längre i jäskärlet eller tappar om det till en sekundär då faller det mesta ned till botten och på sätt blir det lättare att flaska ölet utan att få med bottensats. 

2. Skippa vete och havregryn.
 Dessa sädesslag innehåller mycket stora proteinmolekyler. Dessa molekyler är ofta en bov i dramat för att skapa grumlighet. 

3. Icke torrhumla.
 Vill du torrhumla och överaska dina kompisars näsor med en extra skjuts av citrus och exotiska frukter kan du glömma klar öl. Med en sån mängd humle (vilket avger tanniner) blir ölet ofta väldigt grumligt. 

4. Kyl snabbt efter kok.
 Att minimera tiden efter kok till rätt jästemperatur ger mer kalldruv, vilket ger mindre grums.

5. Koka med klarningsmedel.
 Irish Moss eller andra liknande klarningsmedel kan tillsättas under koket. Dessa binder de ämnen som grumlar och drar ned de till botten.

6. Kallkrasha. 
För den mer avancerade bryggaren kan man ställa det färdigjästa ölet i ca. 0 grader i några dagar. Det här gör att jäst och proteiner från malten klumpar ihop sig och faller ned till botten. Slänger du även ned lite Gelatin eller Isinglass så blir resultatet ännu bättre.

Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X