Ölbryggning
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

Introduktion till att ölbryggning

Med Det Lilla Köksbryggeriets ölbryggningskit är det superenkelt att brygga öl. Här ger vi en snabbguide till hur processen att brygga egen öl går till. 

(Vill du har mer detaljerade instruktioner för just våra ölbryggningskit gå in här!)


Ölbryggning så gör du!


  1. Rengöring. Diska allt och desinficera allt som kommer i kontakt med vörten efter humlekoket. Använd tex. Saniclean till desinficering. 
  2. Mäskning. Den här fasen handlar om att förvandla stärkelser i den krossade malten till socker som sedan kan bli till alkohol. Det görs genom att blanda den krossade malten med 67 graders vatten i ca. 60 min. 
  3. Lakning. Mäskbädden vattnas med 80 graders vatten för att fånga upp allt socker ur den krossade malten. I slutet av denna fas ska du lagom mycket ren vört (utan krossad malt) som du sedan ska koka med humle. 
  4. Humlekok. Det roliga med att brygga öl är när man öppnar humlepåsarna inför humlekoket. Doften är rena julafton för näsborrarna. Beroende på vilken typ av humle och hur länge du kokar den skapas karaktären på ölet. Enkelt förklarat så är humlegivorna i början av koket bidragande till beskan, humlegivor i mitten bidragande till smaken, humlegivor i slutet av koket bidragande till aromen. Ett normalt humlekok är 60 min. 
  5. Kylning. Här gäller det att vara snabb. Kyl ned vörtens 100 grader till ca. 20 grader så snabb som möjligt. Ibland behövs kylspiral men med mindre brygder räcker det att ställa kastrullen i ett isbad. Det är även från och med nu allt som kommer i kontakt med ölet måste vara desinficerat annars blir ölet infekterat. 
  6. Jäsning. Under två veckor ska ölet jäsa. Det är nu det går från vört till öl. Beroende på vilken jäst som används och i vilken temperatur du jäser sätts väldigt mycket av smaken på ölet. 
  7. Flasktappning / Fattappning. När ölet har jäst färdigt har du bryggt din egen öl. Det är då dags att sätta ölet i förvaring. Antingen kan man föra över ölet till flaskor eller så häller man ned det i fat. Sätter man ölet på flaska måste man kolsyra med hjälp av strösocker i samband med flaskningen. Den processen tar normalt ca. 2 veckor. Sätter man ölet på fat kan man tillsätta kolsyra med kolsyrepatroner. Då kan man få kolsyra på bara några dagar. 


Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X