jäser mitt öl
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

Jäser mitt öl eller har jästen dött?


En av de vanligaste frågorna till oss på Det Lilla Köksbryggeriet är ”Jäser mitt öl fortfarande? Är det dött, ska jag slänga ut allt”. Anledningen är att man inte ser några bubblor i varken jäskärl eller jäsrör. Det kan kännas hopplöst, men trösten är att än så länge har vi faktiskt aldrig varit med om att ölet inte har jäst. 


Det svåra med den frågan är så klart att vi på Det Lilla Köksbryggeriet inte själva är på plats och kan kontrollera. Men då finns vår alkoholmätare (hydrometer) att ta till. Det är egentligen det enda sättet att ta reda på om det jäser. Även om man inte har mätt OG (Original Gravity, alltså det värdet ölet har precis vid jässtart) så kan man veta om ölet har jäst eller inte. Det man gör då är att man mäter två gånger. Är det olika värden och det senare är lägre så vet man att ölet jäser. Men man kan även nästan vara säker på att ölet har jäst om man får ett värde som är under 1.030 eftersom de flesta av våra recept har ett OG på över 1.050. Det betyder alltså att ölet har jäst och socker har förvandlats till alkohol efter som det är vid mätning ett lägre värde.


En inte helt ovanlig situation är att ölet jäser klart på 2-3 dagar. Sen avtar aktiviteten i jäskärlet och det upplevs som dött. Ofta sker den mest aggressiva fasen av jäsningen första natten, kvällen efter bryggning, och då missar man ju jäsningen av förklarliga skäl. 


Så. För alla er som undrar om ert öl har börjat jäsa eller om det har dött. Ha is i magen och låt ölet stå som planerat. Bättre att flaska enligt plan och testa ett öl som mot förmodan inte har börjat jäsa än att ha slängt ut öl som hade jäst fast man själv inte hade noterat det. Det absolut bästa är såklart att börja använda en hydrometer, vilket du kan köpa här!

Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X