Ölet jäser över
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

Hjälp, mitt öl har jäst över!


När man håller på med ölbryggning dyker många frågor upp. En av dem vanligare är: Vad gör man när ens öl jäser över i jäskärlet? Ibland så kraftigt att till och med jäsröret flyger ut från silikonproppen eller gummihättan. I värsta fall har man ölskum i både tak och över hela golvet. Först och främst - olyckan påverkar varken smak eller kvalitet. Det enda jobbiga är att det kan bli kladdigt och man måste städa.

De flesta gånger räcker det alldeles utmärkt att jäsa med ett helt vanligt jäsrör. Men vid vissa tillfällen bör man skapa sig en så kallad blow off tube för att undvika att ölet jäser över. En blow off tube är helt enkelt ett jäsrör fast lite effektivare. Men när behöver man använda en blow off tube? Vi har försökt lista tillfällena då det är viktigt. 

  1. Om man ligger på gränsen när det gäller volym i jäskärlet. Har man av någon anledning fått väldigt lite headspace, dvs. utrymme mellan ytan på ölet och toppen av jäskärlet så är risken högre att skummet som bildas på ölet under jäsningen trycks upp i jäsröret och kloggar igen röret. 
  2. En högre OG. Om du brygger ett öl med OG över 1.060 är också risken en aning högre för att jäsningen blir mer aggressiv. 
  3. Några speciella jäststammar är piggare än andra. Brygger du lager så har vi i alla all aldrig varit i behov av en blow off tube däremot har vi upptäckt att jäst från Mangrove tenderar att jäsa kraftigare än andra jästsorter. 
  4. Temperaturen är viktig för jäsningen. Har du svårt att hålla en jämn och kontrollerad temperatur där jäsningen sker ökar risken för att ölet ska jäsa över. Eftersom jästen reagerar när det blir varmare och temperaturen i jäskärlet ökar så fort det jäser mer. Råkar man få till en sån process blir det tillslut som en ond spiral där jäskärlets värme påverkar jästen som i sin tur påverkar jäskärlets temperatur, osv. 


Hur gör man en egen blow off tube? Den består egentligen av en lite längre slang som dras från jäskärlet (helst via silikonproppen eller gummihättan) och sen mynnar ut i en bägare fylld med desinfektionsmedel. Svårare än så är det inte. På det här sättet tar sig alltså skummet från jäsningen ut genom röret och sen ut i bägaren med desinfektionsmedel. Det räcker oftast att köra med blow off tube de 2-3 första dygnen och sen gå över till vanligt jäsrör. Ett tips om du inte har tillgång till bra silikonslang är att använda slangen från din hävert. 

OBS! Det är viktigt med hygienen när du sätter dit din blow off tube eller byter till vanligt jäsrör och använd alltid något form utav desinfektionsmedel. 

Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X