Guide till fermentering
Snabba Leveranser 1-3 dagar!
Meny
Sök produkt

En enkel guide till fermentering


Nummer ett, red ut begreppen!

Kärt barn har många namn - syrad, mjölksyrad, fermenterad, picklad, inlagd. Det vi pratar om i den här artikeln är en form där råvarornas egna bakterier bidrar till den djupa och unika smak som fermentering möjliggör. Det handlar alltså om att driva ut mjölksyrebakterierna från råvaran och låta de bilda sin egen syra. Fermentering är ett sätt att konservera och förädla smak och arom. Att blanda grönsaker med olika ättikslösningar är alltså inte ren fermentering, det handlar om att tillsätta syra för att döda andra bakterier och på så sätt förlänga hållbarheten. Ofta ger den metoden en lite skarpare smak än fermentering med hjälp av mjölksyra.

Hur går det till? Det hela är väldigt enkelt. Man gör en 2% saltlösning (jodfritt salt, ex. havssalt) sen strimlas det man vill fermentera (tex. vitkål), masserar det hela lite granna, stoppar ned det i en rengjord burk, och häller på saltlösningen. Låter stå i 3-4 veckor, smakar av och njuter!

Vill du ha en aning mer detaljerade instruktioner på hur man fermenterar tex. surkål kan du kolla det här!

När man strimlar kål för att göra sauerkraut kan det vara bra att ha en riktig kålhyvel, vilket du hittar här!

Kolla även in våra olika kärl för att fermentera:

1. Det klassiska syrningskärlet
2. Ett modernt fermenteringskärl med glastyngd och silikonpip

Mer läsvärt

Recept på fermenterad Sriracha
Gör egen Sriracha med Köksbryggeriet Läs mer
Skogsvin
Så gör du eget vin Läs mer
Gör din egen Tonic Syrup
4 enkla steg för att göra sin egen Tonic Läs mer
X